Connect with us

Magazin

Zašto ljubav cveta sa opadanjem lišća i druge zanimljivosti o jeseni

Pixabay

Za jedne najtužnije, za druge najlepše godišnje doba, jesen je večita inspiracija za umetnike. Ali, njen uticaj na obične ljude takođe nije zanemarljiv.

Pa tako, nivo testosterona kod pripadnika oba pola najviši je u jesen. Takođe, muškarcima su žene atraktivnije u hladnijim danima, što naučnici objašnjavaju povećanim nivoom testosterona, ali i efektom kontrasta – leti dame nose manje odeće, a golotinja na svakom koraku stvara osećaj zasićenja.

Jesen je i vreme kada su muškarci spremniji da gledaju romantične komedije, jer osećaj hladnoće stvara žudnju za toplinom. Da ljubav cveta sa opadanjem lišća, potvrđuje i istraživanje na Fejsbuku koje kaže da najveći broj ljudi upravo tada menja status iz „singl“ u „veren“ ili „u vezi“.

Statistika kaže da bebe rođene od septembra do novembra, imaju više šansi da dožive stotu godinu od onih koje su svetlo dana ugledale u nekom drugom periodu. Takođe, jesenja i zimska deca talentovanija su za sport od onih rođenih u toplijem godišnjem dobu.

Nije jesen, ipak, za sve dobra. Studije potvrđuju da je tada veća verovatnoća da zaradimo višak kilograma jer više konzumiramo ugljene hidrate. I depresija je češća, a nije zanemarljiv ni podatak da žene tada gube više kose.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža?

Photo: Unsplash

Za vreme božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.

Kako je precizirano, tokom kontrole proveravaće se potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, kao i rokove upotrebe, a veterinarski inspektori uzorkovaće ribe i slati uzorake u ovlašćene laboratorije.

Uprava za veterinu je upozorila građane da prilikom kupovine ribe posebnu pažnju treba da obrate na to da riba ne sme neprijatno da miriše, da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a da su promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni znaci kvarenja.

Dodaje se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuje potrošače i da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva.

Potrošači se pozivaju i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu