Zašto jedemo više u restoranu nego kod kuće?
Ljubitelji restorana mogli bi da imaju problem sa linijom jer dnevno unose skoro 150 kalorija više od onih koji obroke spremaju kod kuće – pokazuje istraživanje objavljeno u magazinu „Javno zdravlje i ishrana“.
U ispitivanju je učestvovalo 12.000 ljudi starosti između 20 i 64 godine koji su anketirani o navikama u ishrani.
Zaključak je da se ljudi koji večeru spremaju kod kuće hrane zdravije i unose manje kalorija – u proseku 2.164 dnevno. Osim toga, njihova ishrana bazirala se na više vlakana, a manje ugljenih hidrata i šećera.
Ljubitelji restorana, bilo lanaca brze hrane ili regularnih, jedu više, 2.301 kaloriju dnevno. U jednom aspektu, unosu sodijuma, odgovornog za povećan rizik od srčanog i moždanog udara, restorani su čak gori od lanaca brze hrane.
Glumac Branislav Lečić hitno prevezen u Urgentni centar nakon teške saobraćajke
Oni koji odlaze u restorane unose 20% više sodijuma od onih koji večeraju kod kuće. Ljubitelji brze hrane unose 13% više sodijuma.
Nutricionisti ovo objašnjavaju činjenicom da kada sami spremamo hranu, imamo veću kontrolu nad namirnicama. Nekoliko faktora doprinosi većem unosu kalorija u restoranima.
Porcije su najčešće obilne, pa nas „teraju“ da se prejedemo. Mnogi kreću sa predjelom, nastavljaju sa glavnim jelom i salatom i završavaju sa dezertom, dok kod kuće uglavnom pojedu mnogo manje. Tu je i činjenica da ljudi u restorane odlaze kada žele nešto da proslave, što onda uključuje i alkohol i hranu koju inače ne jedu.