Connect with us

Politika

WHO: „Najcrnji dani u Ukrajini. Potpuni kolaps“

Photo: Unsplash

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu (WHO), doktor Hans Henri Kluge, u Kijevu je održao govor.

U govoru je rekao da je SZO od početka ruske invazije na Ukrajinu zabeležio i dokumentirao 703 napada na zdravstvenu infrastrukturu.

Takvi napadi, rekao je Kluge, „kršenje su međunarodnog humanitarnog prava i pravila ratovanja“.

Zbog napada na zdravstvenu i energetsku infrastrukturu stotine bolnica i drugih zdravstvenih ustanova „više nisu funkcionalne zbog nedostatka goriva, vode i struje, koji su im potrebni kako bi ispunjavali najosnovnije potrebe“.

Kluge je rekao da je trenutno 10 miliona ljudi u Ukrajini bez struje, odnosno oko četvrtine populacije.

Radi se o situaciji koja je posebno opasna sada kad se očekuje da će temperature pasti na -20 stepeni.

„Hladno vreme može ubiti“, rekao je, dodavši kako su „očajne porodice prisiljene da se okrenu alternativnim metodama grejanja“.

Na kraju svog govora Kluge je upozorio da se zdravstveni sistem Ukrajine „suočava sa najcrnjim danima u dosadašnjem toku rata“ i rekao da bi „najbolje rešenje bilo okončanje sukoba“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu