Connect with us

Politika region

Vuk Jeremić: „Nismo više u koaliciji sa Draganom Đilasom zbog njegovog sastanka sa Aleksandrom Vučićem“

Foto: Unsplash

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ta stranka više nije u koaliciji sa Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa zbog, kako je rekao, „zaprepašćujućeg sastanka“ Dragana Đilasa i predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića i zbog „nagle promene stava“ SSP-a o sankcijama protiv Rusije.

„Ne možete pre nego što su prebrojani glasovi u Beogradu da odete na vanistitucionalan razgovor kod Vučića, a da su svi u koaliciji protiv toga. Pored toga, za razliku od Narodne stranke koja se nije izjašnjavala, SSP je u kampanji nedvosmisleno govorio da je protiv sankcija Rusiji, a onda posle izbora – bam, oni su odjednom za sankcije. Čekajte, polako, koje sankcije, niko nije još ni rekao o kojim je merama reč“, rekao je Jeremić TV Prva.

„Ne može se politika menjati za 180 stepeni od danas do sutra i ne mogu se rušiti institucije. Ako ste trčali izbornu kampanju sa parolom da hoćete da vratite institucionalno odlučivanje, ne možete politi kofu smeća po tome i vaninstitucionalno se dogovarati sa Vučićem pre nego što su glasovi prebrojani“, dodao je Jeremić.

On je naveo da će „doći do jasne diferencijacije“ između Narodne stranke i SSP i u Skupštini Srbije.

„Mi ćemo se zalagati za naš ekonomski program, po kojem se, na primer, moraju smanjiti akcize za gorivo mnogo više nego što su sada smanjene, kao i ukinuti akcize na struju, koje su vanredna mera iz 2015. godine, i hitno povećati subvencije poljoprivrednicima. Govori se o nestašici hrane, a imamo najmanje subvencije u regionu. Moramo da razmišljamo o strateškim ulaganjima, ali ne u nacionalni stadion ili prenose engleske Premijer lige u fudbalu“, rekao je Jeremić.

Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić je dodao da bi prilikom odlučivanja o sankcijama protiv Rusije trebalo voditi računa o svom nacionalnom interesu na Kosovu i Metohiji, jer Rusija ima pravo da uloži veto u Savetu bezbednosti na članstvo Prištine u UN, kao i o svojim ekonomskim interesima, jer bi u slučaju uvođenja sankcija cena gasa u Srbiji mogla da bude veća i dva i po puta.

„Moramo da pokušamo da izađemo iz te situacije na diplomatski način i da pre bilo kakve odluke o tome raspravljamo u parlamentu, a da se manje oslanjamo na činjenje jednog čoveka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlast bi u parlamentarnoj raspravi trebalo da predoči sve posledice uvođenja i neuvođenja sankcija Rusiji“, rekao je on.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže da Srbija bude uređena kao moderna evropska država.

„Evropski put Srbije znači usklađivanje prvenstveno unutrašnjih prilika tako da Srbija funkcioniše kao moderna evropska država i Narodna stranka to podržava. Samo članstvo u EU ovog trenutka nije u realnosti na stolu“, zaključio je Jeremić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Aleksandar Šapić: „Pitanje energenata rešavaće se na nacionalnom nivou, ali Beograd mora da ima sistem da odgovori“

Foto: Unsplash

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je da će se pitanje energenata rešavati na nacionalnom nivou, ali da grad mora da ima spreman sistem, da uradi sve da se kriza što manje oseti.

Šapić je za list Kurir kazao da je najvažnije da Gradska uprava uradi sve, kako bi građani krizu što manje osetili.

„To ne znači da nećemo raditi i druge važne stvari u gradu, ali ovo će biti prioritet“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, gradnja metroa u glavnom gradu nije samo beogradski, već i državni projekat i izrazio nadu da kriza uzrokovana ratom u Ukrajini neće usporiti gradnju metroa.

„Metro nije samo gradski projekat, već i državni. Projekat od nacionalnog značaja u koji svi moramo da budemo uključeni, od predsednika države do lokalne samouprave“, ocenio je Šapić.

On je dodao da će najvažniji infrastrukturni projekti u Beogradu, pored metroa, biti obilaznica oko Beograda, izgradnja kanalizacione mreže, tunela, mostova i parkova, sportskih terena i novih bulevara.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu