Connect with us

Politika

Volodimir Tolkač: „U Ukrajini je reč o kulturnom genocidu i genocidu ukrajinskog naroda“

Photo: Unsplash

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je da su objekti kulture u toj zemlji izloženi istim napadima, kao i ukrajinski vojnici i civili i naveo da su uništena 1.322 objekata kulture, od čega 505 u potpunosti.

On je na otvaranju javnog predavanja „Umetnost i kulturno nasleđe u vreme rata u Ukrajini“ rekao da se u Ukrajini uništava istorija, kultura i sećanje, i ocenio da je reč o kulturnom genocidu, ali i o genocidu ukrajinskog naroda.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper istakao je da je zaštita kulturnog nasleđa tokom i nakon rata važna tačka evropskog jedinstva i naveo da su šefovi država članica Saveta Evrope to ponovo potvrdili na sastanku, koji se održavao u Rejkjaviku (16. i 17. maja).

Podsetio je da je u utorak u Rejkjaviku uspostavljen „registar štete“ u Ukrajini koji će svakom u Ukrajini omogućiti da prijavi štetu nastalu tokom ruske invazije.

Dodao je da se to odnosi na nematarijalnu štetu, kao što su kršenja ljudskih prava, „grozne, genocidne otmice dece“ iz Ukrajine, ali i na materijalnu štetu nastalu na umetničkim predmetima, kulturnom nasleđu i verskim građevinama.

Flesenkemper je naveo da će taj registar početi da funkcioniše za nekoliko nedelja i naglasio da bi Savet Evrope bio veoma zadovoljan,  ukoliko bi se i Srbija priključila tom projektu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu