Connect with us

Ekonomija

Vlasnici benzinskih pumpi: „Sledećeg petka treba očekivati novi rast cena goriva“

Photo: Unsplash

Prema rečima vlasnika benzinske stanice Nebojše Atanackovića, prodavci goriva u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je deo povećane akcize već uračunat u cenu dizela, koja je u protekli petak, 29. septembra, skočila tri dinara, ili je to samo na osnovu rasta cene sirove nafte, ali je izvesno da cena nije porasla za ceo iznos povećane akcize.

„Akcizu plaća proizvođač ili uvoznik i oni će državi, tu vrstu poreza morati da plate od 1. oktobra, od kada važi Uredba o povećanju akciza. Za sada ne znamo da li je poskupljenje dizela za tri dinara u protekli petak izazvano povećanjem cene sirove nafte ili akcize, jer samo proizvođači i uvoznici znaju po kojoj su ceni nabavili naftu, ali je izvesno da Evropa nema dovoljno nafte i da cena raste“, rekao je Atanacković.

Vlada Srbije donela je Uredbu o povećanju akciza za 8 % na naftne derivate, alkoholna pića duvan i kafu, koja je stupila na snagu. Dizel je u Srbiji u petak, 29. septembra poskupeo tri dinara i umesto 211 dinara po litru košta 214 dinara, a benzin je pojeftinio jedan dinar i umesto 192 dinara košta 191 dinar.

Atanacković je rekao da bi cena dizela zbog povećanja akcize za 8 % trebalo da bude veća za 4,8 dinara, a benzina za 4,6 dinara, a kada se na to uračuna porez na dodatu vrednost, dizel bi trebalo da poskupi nešto manje od šest dinara, a benzin nešto više od pet dinara, samo po tom osnovu.

Dodao je da će taj trošak u krajnjoj liniji platiti potrošači kroz maloprodajnu cenu, jer će proizvođač ili uvoznik svakako to ukalkulisati u cenu, samo je pitanje dana.

Vlasnica pumpi „Avia“ Jelena Radun ocenila je takođe da u cenu goriva proteklog petka nije ušao iznos povećanja akcize i da se to može očekivati sledeće nedelje.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu