Vladimir Kovačević: „Cena šećera za industriju podstiče poskupljenja hrane“
Predsednik pokreta „Da se struka pita“ Vladimir Kovačević kazao je da se odluka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja ograničava cenu šećera, ne odnosi na industruju i da je cena šećera, za sve „ostale“ 36 % viša i zapravo je 110 dinara plus PDV.
„Šećer je ključni sastojak i prerađevina jer se dodaje da popravi ukus ili produži njihov rok trajanja. U industrije je 85 % potrošnje šećera, a svega 15 % je potrošnja stanovništva koje se snabdeva u maloprodaji, jer je trend savremenih društava odricanje od šećera“, naveo je Kovačević u pisanoj izjavi.
On je ocenio da je selektivno ograničavanje cena po ciljnim grupama pogrešan potez i da bi ograničenje cene šećera trebalo da se odnosi na sve kupce, a da država subvencijama sanira štetu proizvođačima šećera.
„Industrija bi trebalo, kao posledicu pogrešne odluke nadležnog ministarstva, da trpi štetu ili podiže cene zbog povećane cene šećera za svoje proizvode (konditori, peciva, sokovi, čokolade, mlečni jogurti, kolonijal, pudinzi, kompoti, džemovi, alkoholna pića i mnogi drugi proizvodi)“, rekao je Kovačević.
Kako je dodao, građani će platiti povećanu cenu šećera indirektno kupovinom namirnica, čiji je jedan od sastojaka šećer.
I. S.