Connect with us

Politika

Vladimir Bilčik: „Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji mora da bira i da izabere“

Foto: Unsplash

Poslanik Evropskog parlameta Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji mora da bira i da izabere.

„Rusija je krenula putem agresora i napala je Ukrajinu. Brutalno je ubila na hiljade ljudi… Srbija mora da zapita sebe, da li želi da bude deo evropskog sveta ili želi da bude država koja je bliska Rusiji. Izbor je jasan“, istakao je Bilčik. On je evrointegraciju naše zemlje uporedio sa igračkom joj-jo. „Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi“, smatra Bilčik, koji je i izvestilac EP za Srbiju.

On je gostujući u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1 ponovio da je Srbija Izveštajem Evropske komisije dobila jasnu poruku.

„Danas je bio veliki dan za proširenje. Čuli smo sve izveštaje o svakoj zemlji, uključujući Srbiju. Osnovna poruka je da je Srbija napravila strateški izbor, taj izbor je napravljen pre više godina, o priključenju Evropskoj uniji, i u ovim teškim geopolitičkim vremenima, posebno posle brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, očekujemo da Srbija napravi jasan izbor… I sankcije protiv Rusije su ključno pitanje koje dominira razgovorom“, kaže Bilčik.

Govoreći o procesu pristupanja, on je naveo da to nije jednoznačan proces, kao i da postoje druge oblasti u kojima se očekuje da Srbija napravi pomak.

„To su vladavina prava, pravosudna reforma, strukturne podele u energetici, zaštiti životne sredine i medijske slobode… Jasno je da nismo imali nikakav suštinski napredak. Zašto je to tako? U Srbiji su održani izbori u aprilu, još uvek čekamo novu Vladu, sa jasnim mandatom i jasnim prioritetima. Nadamo se da će Evropa među tim prioritetima imati odlučujuće mesto. Imajući to u vidu , očekujemo da će Srbija sarađivati. To je jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije“, naveo je gost N1.

Prema njegovim rečima, napredak je što je opozicija ušla u srpski parlament kao i da mu je drago što je EU u tome pomogla kroz međustranački dijalog.

„Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi. Tipičan primer je uskađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, ali mi ne želimo da bude nešto stacionarno, želimo da se Srbija kreće prema Evropi. Sve u svemu Srbija ima dobru šansu da napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Ali, mislim da je vreme da se napravi jasan izbor. Beograd je na potezu, a mi smo tu da pomognemo. Odluke se moraju donositi u Srbiji“, kazao je Bilčik.

Ističe da „Srbija mora da se promeni“, kako bi ušla u Evropsku uniju, kao i druge zemlje kandidati koji su se promenile u prošlosti.

„Srbija treba da, pored usklađivanja sa vrednostima i stavovima Evropske unije, mora da se pozabavi fundamentalnim pitanjima javne politike. Pročitao sam da je Beograd ove nedelje među najzagađenijim gradovima na svetu. A to je takođe evropski izbor, jer ako želite da imate modernu, čistiju i prosperitetniju Srbiju morate sprovesti reforme i sarađivati sa Evropskom unijom, tako da investicije dođu u većim iznosima“, napomenuo je Bilčik.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji direktni uslov za napredak u pridruživanju Srbije EU odgovara. „Ne. Možete da napredujete, kada je reč o pravosudnim reformama, kao i na nekim poglavljima koja su otvorena prošle godine. Puno je stvari, koje se mogu uraditi u parlamentu i pre nego što Srbija usvoji sankcije. Ali, u ovom trenutku, radi otvaranja novih klastera, potrebne su sankcije. To je jedno od pitanja, koje će Evropski parlament i Evropska komisija detaljno proučiti. Ovo je trenutak da se napravi izbor“.

Sebe smatra velikim prijateljem Srbije i navodi da je bio „veliki borac“ u Evropskom parlamentu, kako bi Srbiju približio Evropskoj uniji.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu