Connect with us

Politika region

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), kojim se omogućava dalji razvoj tog sektora, kao i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

Kako je saopšteno iz vlade, po stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, biće ograničeno instalisanje snage kupaca-proizvođača u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

„Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupaca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će biti omogućeno i veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji i podstaknuta bolja uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

„Ove zakonske izmene doprineće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem kroz, između ostalog, adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata“, ističe se u saopštenju.

Na sednici vlade doneta je i Odluka o obrazovanju Saveta za srpski jezik, čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog, kao matičnog pisma, da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Za članove Saveta, na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika, imenovani su dopisni član ANURS Sreto Tanasić, redovni profesor Miloš Kovačević, viši naučni saradnik Vladan Jovanović, viši naučni saradnik Marina Spasojević, vanredni profesor Aleksandar Milanović, a na predlog ministarstva kulture književnici Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Zoran Avramović i Miodrag Kajtez.

Vlada je donela Uredbu o proglašenju predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“ i na taj način obezbedila očuvanje jedinstvenog geomorfološkog fenomena sa speleološkim, biološkim i estetsko-ambijentalnim karakteristikama, što je od posebno velikog naučnog i obrazovno-vaspitnog značaja.

„Na tom prostoru posebno se ističu uklješteni meandri i očuvane obale reke Pčinje, a u centralnom delu nalazi se manastir Prohor Pčinjski, izuzetno vredan kulturno-istorijski i građevinsko-arhitektonski kompleks koji daje slecifičan identitet širem području i značaj koji prevazilazi okvire Srbije“, stoji su saopštenju Vlade.

Članovi vlade usvojili su i Odluku o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima državnog budžeta za školsku 2023/2024. godinu, u prvom ciklusu – za matematiku, srpski jezik i književnost, odnosno srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno- vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, učenici koji osnovno vaspitanje i obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu – IOP-3 i drugi učenici kojima su potrebni prilagođeni udžbenici – uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Pravo na te udžbenike mogu da ostvare i učenici, koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Članovi vlade saglasili su se da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči do pet hiljada litara evro dizela, u ukupnom iznosu od 2.865.000 dinara, opštinama Sjenica, Bosilegrad i Trgovište, u cilju otklanjanja posledica od elementarne nepogode.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zoran Lutovac: „Neću ići na konsultacije sa Vučićem oko sporazuma sa Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je da neće ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko sporazuma sa Kosovom, jer nema potrebe da ih naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i javnost upoznao preko posrednika i medija.

Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije, napisao je Lutovac na svom Tviter nalogu.

Lutovac je ocenio da nije normalno da predsednik Srbije poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube




U trendu