Connect with us

Ekonomija

Vlada Srbije: „Rast BDP po predviđanjima do kraja godine 3,5 %“

Foto: Unsplash

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je ocenio da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP od 3,5 %. 

„Na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije“, saopštila je Vlada Srbije.

„Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. vrlo solidna“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci, koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti, kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice.

Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije, koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži.

Navedeno je i da je akcenat stavljen i na poljoprivrednu i proizvodnju hrane, te da je konstatovano da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.
I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Ruska proizvodnja nafte smanjiće se za 2 miliona barela dnevno

Photo: Unsplash

Ruska proizvodnja sirove nafte smanjiće se za dva miliona barela dnevno do kraja prvog kvartala 2023. godine procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Očekujemo da će na kraju prvog kvartala sledeće godine u Ruskoj Federaciji proizvodnja nafte biti smanjena za oko 2 miliona barela dnevno, rekao je Fatih Birol, čelnik IEA i dodao da ta nafta mora biti zamenjena ponudom iz drugih zemalja.

On se, doduše, ogradio rečima da u ovom slučaju postoje i drugi faktori, kao što je potražnja, što u velikoj meri zavisi od globalne ekonomije, posebno kineske.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu