Connect with us

Politika

Vlada tzv. Kosova za RSE: „Upoznati smo sa zahtevom Beograda da se srpski izbori održe i na Kosovu“

Photo: Unsplash

Vlada Kosova saopštila je da je upoznata sa zahtevom Beograda da se srpski izbori održe na teritoriji Kosova, kao i da će odgovor biti u skladu sa Ustavom.

Portparol Vlade Perparim Krueziu je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da će u pripremi odgovora biti analizirani briselski sporazumi, postignuti između Kosova i Srbije u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

„Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u svetlu zakona i Ustava republike, poštovanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova prema članu 2. Osnovnog sporazuma iz Brisela i evropske prakse međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu građana sa dvojnim državljanstvom“, rekao je Krueziu.

RSE podseća da se „u članu 2. sporazuma iz Brisela navodi da će se obe strane voditi ciljevima i principima povelje Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava“.

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su ranije za RSE da je misija na Kosovu 3. novembra primila zahtev vlade Srbije da se uključi u prikupljanje glasova građana Kosova sa dvojnim državljanstvom za izbore u Srbiji, koji su raspisani za 17. decembar.

OEBS je saopštio da je o zahtevu vlade Srbije obavestio vladu Kosova i druge relevantne mehanizme, kao i da je podrška kosovskih institucija neophodna da bi se OEBS uključio u organizaciju izbora.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala za srpsku zajednicu na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine, a ova praksa ustanovljena je još 2017. godine i kosovske vlasti su to dozvoljavale do prošle godine.

Zvaničnici vladajuće stranke na Kosovu, pokreta Samoopredeljenje, su 2022. saopštili da Srbija treba da uputi direktan zahtev Kosovu da se izbori održe na kosovskoj teritoriji.

U aprilu 2022. godine u Srbiji su održani izbori, a kosovska vlada prvi put nije dozvolila njihovo održavanje na teritoriji Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu