Connect with us

Politika

Vlada Kosova usvojila Strategiju bezbednosti za period 2022-2027 – cilj: ulazak u NATO

Foto: Unsplash

Vlada Kosova usvojila je na sednici strategiju bezbednosti za period 2022-2027, koja je, kako je saopšteno, rađena u saradnji sa svim institucijama Kosova, posebno sa onima iz oblasti bezbednosti kao i međunarodnim partnerima.

Dejan Stojković, stariji vodnik prve klase preminuo je pošto mu je pozlilo tokom vežbi na poligonu „Pešter“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom vežbe na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske.

„Ovo je krovna strategija sektora bezbednosti protiv rizika, pretnji i izazova za bezbednost naše zemlje. Istovremeno, predstavlja mogućnosti i viziju naše budućnosti… Strategija predstavlja ciljeve koji se odnose na državne interese, kao što su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, očuvanje ustavnog poretka i javne bezbednosti, ljudska bezbednost kao i integracije u evroatlantske strukture i mehanizme. Strateški cilj Kosova je članstvo u NATO-u“, rekao je premijer Aljbin Kurti.

Kurti je dodao da će se Kosovo prijaviti za Program Partnerstvo za mir i članstvo u Jadranskoj povelji, kao i drugim regionalnim bezbednosnim mehanizmima.

Istovremeno, kako je rekao, Kosovo će podneti zahtev za status kandidata i sprovesti neophodne reforme kako bi olakšao proces integracije u EU.

Između ostalog, odobrena je zakonodavna inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o javnim beležnicima jer prema rečima ministarke pravde Albulena Hadžiju (Haxhiu), više od devet opština nemaju beležnike.

Vlada je dala saglasnost za zaključivanje međunarodnih sporazuma sa Pakistanom, Irskom, Egiptom, Jordanom, Letonijom i Litvanijom za readmisiju lica, koja neovlašćeno borave na Kosovu ili u tim zemljama.

Vlada Kosova uvela nove sankcije Rusiji

Vlada Kosova uvela je nove sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, a kako je saopšteno „donošenje ovakvih odluka će doprineti kontinuitetu bliske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“.

Ove sankcije uključuju restriktivne izvozne mere, koje se odnose na robu i tehnologiju dvostruke namene, kao i na robu i tehnologiju, koji mogu doprineti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora, kao i restriktivne mere koje zabranjuju nova ulaganja u ruski energetski sektor.

Kosovo se pridružilo Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji, uvodeći sankcije Rusiji i tokom februara.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu