Connect with us

Politika

Vlada Kosova nakon sastanka u Briselu

Photo: Unsplash

U saopštenju se navodi da je ponovljen stav premijera Aljbina Kurtija, koji je 26. oktobra predstavljen liderima, da se dalje treba ići u skladu sa principom da samo potpis znači prihvatanje i sprovođenje sporazuma.

U raspravi o planu redosleda implementacije izneti su naši komentari, koji insistiraju na punoj implementaciji Osnovnog sporazuma, a razgovarano je i o sporazumima, koji su sa srpske strane nailazili na prepreke i neprimenjivost u procesu, kao što su energetski sporazum i pitanje nestalih lica. Kosovo se složilo sa nacrtom dokumenta o projektnom zadatku za sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, nakon što je EU prihvatila naš komentar, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Vlada ostaje konstruktivna strana u procesu, potpuno posvećena punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznanju.

Ovo je bio nastavak procesa, nakon razgovora od 26. oktobra sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i EU, gde je Kosovo istaklo svoje stavove i spremnost za potpisivanje i punu implementaciju sporazuma, dodaje se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Edvard Ferguson: „Sebična ruska kampanja uticala na rast cena“

Photo: Unsplash

On je na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma rekao da postoje velika neizvesnost i ozbiljna ograničenja po pitanju globalne ekonomije.

Ferguson je naveo da je industrijski rast u Srbiji pao za 4 % zbog smanjenja potražnje partnera.

Istakao je da rat utiče na najranjivije i naveo da je globalno zabeležen pad od 10 do 12 odsto u proizvodnji pšenice i ječma, da je smanjen i izvoz iz Ukrajine, a da je zemljama Afrike najviše treba ukrajinsko žito.

Ferguson je rekao da će morati da se smanji sposobnost Rusije na napravi ponovo sličan vojni pritisak i da Evropa nikada više neće biti u situacija da mora da se oslanja na ruski gas i naftu, uz nove vidove zelene energije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu