Connect with us

Ekonomija

Vlada Kosova izdvojila 90 miliona evra za subvenciju električne energije

Foto: Unsplash

Vlada Kosova je usvojila predlog ministarstva privrede da izdvoji 90 miliona evra za subvenciju troškova električne energije, zbog enormnog povećanja cena struje na tržištu.

Kako je saopšteno, odluka, koja je doneta na elektronskoj sednici, ima za cilj smanjenje uticaja na povećanje energetskih tarifa na potrošače.

Doneta je, nakon enormnog rasta uvoznih cena, što je izazvalo krizu snabdevanja električnom energijom.

Prethodno je vlada Kosova za ovu namenu izdvojila 75 miliona evra, dok je ovom odlukom iznos povećan za još 15 miliona evra.

Inače, Kancelarija regulatora energetike Kosova je u toku razmatranja i odlučivanja o novim cenama električne energije.

Do 31. januara, do kada je predlog tarifa električne energije bila na javnoj raspravi, Kancelariji su dostavljena mišljenja i predlozi nekoliko političkih stranaka, ministarstava  i civilnog društva.

Kako je najavljeno, ta kancelarija ovih dana treba da donese „konačnu odluku o tarifama i ceni električne energije na Kosovu“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu