Connect with us

Politika

Vjosa Osmani: „Srbija nije pokazala volju da se usaglasi sa EU kada je reč o sankcijama prema Rusiji“

Foto: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je nadu da će sa sastanka lidera Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana čuti jasna podrška evropskoj perspektivi regiona od svih članica Unije, kao i da Srbija nije pokazala volju da se usaglasi sa EU kada je reč o sankcijama prema Rusiji.

„Demokratske zemlje Zapadnog Balkana, one koje su pokazale da dele vrednosti Unije treba da krenu napred“ u procesu evrointegacija“, rekla je Osmani novinarima po dolasku na samit u Brisel.

Ona je rekla da Kosovo podržava da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo, te da podržava i Severnu Makedoniju i Albaniju, i sve demokratske zemlje Zapadnog Balkana u pregovorima sa EU.

„Ne vidim nešto loše po Zapadni Balkan da se istovremeno EU približe Ukrajina i Moldavija“, rekla je Osmani.

Ona je poručila da oni koji misle da mogu da budu „na Putinovom“ i evropskom putu istovremeno, treba da odustanu.

„Srbija nije pokazala volju da se usaglasi sa EU kada je reč o sankcijama prema Rusiji, nakon invazije Ukrajine“, rekla je Osmani i dodala da je takva odluka loša i za ceo region.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić u Kišinjevu: „SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Samita Evropske političke zajednice u Mimi zamku kod Kišinjeva, da će Srbija pokušati da sačuva mir i stabilnost i dati sve da se situacija na Kosovu deeskalira.

Vučić je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsednikkm i nemačkim kancelarom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom neće biti laki, ali da su važni.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, a malo pre njega na Samit je došla kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Uvek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je naveo da će na sastancima sa Šolcom i Makronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira.

„Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je i razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i da ih je molio da u „odlučnosti da istraju u pravu i pravdi da to čine, prvenstveno prema Kforu, na miran način“.

On je rekao da je za Beograd važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izlaznost od 3,4 odsto nisu legitimni izbori.

Vučić je ocenio da su SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine i nada da će to biti slučaj i sa Evropljanima.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će Lajčak i Eskobar naredne nedelje doći u Beograd.

„Ovo što se događalo na Kosovu i Metohiji mogli smo i da vidimo i predvidimo i predvideli smo, ali nismo mogli da sprečimo“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li će se eskalacije preliti na region, Vučić je rekao: „Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo i sačuvamo mir i stabilnost i verujem da ćemo uspeti u tome“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu