Connect with us

Politika

Vjosa Osmani: „Srbija namerava da zauzme Kosovo, kao što je Rusija uradila sa Krimom“

Photo: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Srbija koristi rusku taktiku da zastraši Kosovo, prenosi prištinska Koha ditore.

Ona je u intervjuu za The Sun Online rekla da se na Balkanu stvara opasna situacija.

Prema njenim rečima, srpski predsednik Aleksandar Vučić je „duboko vezan” za Putina, a dodaje i da Srbija namerava da zauzme teritoriju Kosova, kao što je to Rusija uradila sa Krimom.

Ona je rekla da Srbija naoružava i finansira paravojne grupe, piše Koha.

„Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan kao Putinov za Krim“, navela je ona.

Osmani je pozvala Zapad da nastavi da podržava Kosovo, upozoravajući da bi sukob na Balkanu dodatno destabilizovao ionako krhku Evropu.

„Ovo nije daleki problem. Mir na Zapadnom Balkanu je usko povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu, jer istorija pokazuje da je nedostatak mira i bezbednosti u Evropi nedostatak međunarodnog mira i bezbednosti. A ovaj nedostatak mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu znači da je to destabilizovana Evropa“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, „srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu u podsticanju nasilja na severu Kosova, a Rusija uvozi oružje i vojne uniforme.

Kako kaže, Srbija je otvoreno podržavala ove grupe na severu Kosova i činila zločine, uključujući i zločine nad Srbima koji žive na severu“, rekla je ona.

Govoreći o Evropskom planu, ona je rekla da su apsolutno razočarani što međusobno priznanje nije eksplicitno uključeno u ovaj sporazum.

Prema njenim rečima, međusobno priznanje je jedino rešenje koje može da garantuje dugoročan mir i stabilnost.

Ona je dodala da evropski partneri treba stalno da podsećaju Srbiju da je Kosovo nezavisno i da će tako uvek ostati.

„Ovo je jedino rešenje koje može dovesti do dugoročnog mira i stabilnosti. Srbija mora da dođe do tačke kada shvati da je realnost Kosova kao nezavisne suverene države realnost koja će postojati zauvek. Dakle, što pre i što više naši partneri to kažu i jasno stave do znanja Srbiji, to bolje za Srbiju, bolje za region i naravno za naše odnose“, rekla je ona.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu