Connect with us

Politika region

Vjosa Osmani: „Srbija blokira napredak u dijalogu“

Foto: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom da Srbija blokira napredak u dijalogu.

„Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu“, rekla je Osmani, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Osmani je istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu, koji se fokusira na uzajamno priznavanje i rekla da je to dokazalo svojim predlozima datim tokom celog procesa.

Ona je takođe ponovila stav Kosova da sporazum o međusobnom priznanju ne bi trebalo da utiče na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

Kosovska predsednica je ocenila da je spisak sporazuma koje Srbija nije primenila dug i da ga hitno treba rešavati ako želi povratak poverenja u proces dijaloga, dodaje se u saopštenju.

Osmani je rekla da Srbija ne samo da nastavlja da ne primenjuje prethodne sporazume, već pokazuje i jasne prepreke kada god učestvuje na sastancima, koji su organizovani u okviru dijaloga u Briselu.

„Očekujem od Evropske unije kao posrednika u dijalogu ravnopravan tretman obe strane“, kazala je predsednica Osmani.

Ona je još jednom istakla apsolutni značaj rasvetljavanja sudbine nestalih nasiljem, kao prioriteta u procesu dijaloga.

Posle susreta sa predsednicom Kosova, Lajčak i Eskobar sastali su se sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu