Connect with us

Politika

Vjosa Osmani: „Masovna registracija na popisu u Srbiji znači političko i institucionalno osnaživanje Albanaca“

Foto: Pexels

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na sastanku sa predstavnicama Albanaca iz Preševa, Medvedje i Bujanovca da masovna registracija gradjana tih opština, na popisu koji je u toku u Srbiji, znači njihovo političko i institucionalno osnaživanje.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice, ona je pozvala Albance iz Preševske doline da se masovno odazovu popisu stanovništva koji u Srbiji traje do kraja ovog meseca.

Prema njenim rečima, najmasovnije učešće u registraciji je mera protiv „šovinističke politike Srbije“, koja „administrativnim merama pokušava da sprovede etničko čišćenje“.

Ponudila je podršku kosovskih institucija i njenih diplomatskih misija da pozovu na popis sve Albance Preševa, Bujanovca i Medveđe koji žive na Kosovu ili u drugim zemljama.

Osmani je pozvala i na ujedinjenje albanskog faktora za prioritetna pitanja sa kojima se Albanci suočavaju kako bi se otklonile prepreke koje Srbija pravi u procesu registracije.

Osmani je navela da je u cilju internacionalizacije zahteva za prava Albanaca u dolini na svim sastancima sa međunarodnim predstavnicima u kontinuitetu pokretala probleme sa kojima se suočavaju Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao rezultat politike Vlade Srbije.

Ona je istakla i značaj saradnje institucija Kosova i predstavnika Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca za rešavanje svih problema sa kojima se Albanci suočavaju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu