Connect with us

Politika

Vjosa Osmani i Gabrijel Eskobar razgovarali o događajima na Kosovu i regionu

Photo: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom o najnovijim događajima na Kosovu i regionu, saopštio je njen kabinet.

„Predsednica Osmani je izrazila zahvalnost za jasnu poruku SAD u vezi s nedavnim događajima na severu zemlje (Kosova) i sa zahtevom za hitno uklanjanje barikada i prestanak pretnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napada na Kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misije EULEKS na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je navela da su barikade na severu Kosova postavile „ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Podvukla je da su napadi na institucije Kosova i međunarodne institucije „zločini zbog kojih njihovi izvršioci moraju hitno da se suoče sa pravdom“.

Tokom sastanka s Eskobarom Osmani je istakla da Kosovo „nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga“, dok je delovanje Srbije pokušaj da se „naruši dijalog o međusobnom priznavanju“.

Razgovarali su i o tome kako dalje unaprediti odnose Kosova i SAD, a posebno o zahtevu predsednice Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga, kao i za integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu