Connect with us

Politika

Vilijam Montgomeri: „Vučić je u pravu kada kaže da su SAD i NATO zaobišle UN kada su bombardovale Srbiju“

Photo: Unsplash

Montgomeri je u intervjuu za Kosovo onlajn dodao i da SAD i EU trenutno nemaju nove ideje ili novi pristup dijalogu i rešavanju nastale situacije, a da bez će bez novog pristupa napredak biti teško ostvariv.

Komentarišući govor predsednika Srbije Alekasndra Vučića tokom zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Montgomeri kaže da je Vučić potpuno u pravu svojoj tvrdnji da su SAD zajedno sa nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle UN i sa NATO-om, kada su ušle u kampanju bombardovanja Srbije. Dodao je da je ta ista grupa, jednostrano, priznala nezavisnost Kosova bez UN-a. Posledica toga je da je Putin to moga da iskoristi kao opravdanje „za svoju upotrebu nasilja u Ukrajin“.

Smatra da su SAD zaobilaženjem UN napravile veliki korak da pomognu kosovskim Albancima.

„Od tada smo radili zajedno, u veoma dobrim odnosima. Kosovski premijer odbacuje tu saradnju. On uništava naš odnos i ponaša se na način koji je neoprostiv. Svim liderima na Zapadu je pitanje Kosova primarni problem. On ne čini nikakvu uslugu kosovskim Albancima, jer, kao što sam rekao, imali smo dobar odnos, a on ide ka tome da ga uništi“, rekao je Montgomeri.

Dodaje da su potrebne nove ideje ili novi pristup rešavanju situacije, ali da ga ni SAD ni EU nemaju.

„Da bi se Kosovo razvijalo ekonomski, dobilo strane investicije, mora imati pristojne odnose sa svim komšijama, uključujući Srbiju. Kosovo bi trebalo da se trudi iz sve snage da ima dobar odnos sa Srbijom. Na taj način bi Kosovo moglo da ostvari ekonomski progres. Kako stvari stoje sada, Kosovo je zemlja trećeg sveta u smislu ekonomije, i to bi trebalo da se promeni. To se može promeniti tako što će se ići napred umesto stalnog provociranja Srba i izazivanja problema. Video sam ljude poput Kurtija širom Balkana koji žele da se stalno vraćaju u prošlost, jer im to donosi gralove i podršku, ali to ne rešava probleme. To mora da prestane“, poručio je.

Montgomeri je pozvao i na ukidanje veta, kako bi EU reflektovala današnji svet, a ne onaj iz 1945. godine, ali i kako UN ne bi nastavila da bude beznačajna.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu