Connect with us

Ekonomija

Verovatnoća 100 % – Amerika sigurno ide u recesiju

Foto: Unsplash

Recesija će sigurno početi u SAD u sledećih 12 meseci, prema novim projekcijama Blumberg-a.

To je u potpunoj suprotnosti s porukama predsednika SAD Džozefa Bajdena u susret izborima u novembru, prenosi Indeks.

Najnoviji modeli verovatnoće recesije koje su izradile Blumberg-ove ekonomistkinje Ana Vong i Eliza Vinger predviđaju veću verovatnoću recesije u svim vremenskim okvirima, pri čemu 12-mesečna procena recesije do oktobar 2023. iznosi 100 %, u odnosu na 65 %, koliko je prošli put pokazivao model.

Dok je mogućnost recesije unutar 12 meseci prema modelu dostigla 100 posto, izgledi da će recesija nastupiti ranije takođe su porasli. Model predviđa verovatnoću recesije u roku od 11 meseci na 73 %, što je porast sa 30 % u odnosu na prošlo predviđanje modela, a 10-mesečna verovatnoća porasla je na 25 % sa 0 %.

Loša vest za predsednika Amerike i demokrate

Ta prognoza je jako loša vest za Bajdena, koji tvrdi da će SAD izbeći recesiju, a da će, ako do nje dođe, biti blaga. Time želi da uveri građane da ekonomiji dobro ide pod njegovom administracijom. Ali rast kamatnih stopa i inflacija opovrgavaju njegove navode.

Model je sigurniji u recesiju nego druge prognoze. Blumberg-ova anketa među 42 ekonomista predviđa da verovatnoća recesije u sledećih 12 meseci sada iznosi 60 %, u odnosu na 50 % mesec dana ranije.

Ekonomija je glavno političko pitanje za Amerikance u ovom trenutku, pokazuju ankete, a izbori za Senat i Predstavnički dom su za tri nedelje. Informacije o tome da SAD očekuje recesija će naštetiti demokratima, oslabiti uticaj u Senatu i Predstavničkom domu te time i samog Bajdena.

Iako su podaci o zapošljavanju jako dobri, rast inflacije je ipak najveća briga prosečnog građanina SAD.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu