Povežite se sa nama

Investiranje

Velika ulaganja u infrastrukturi autoputeva u Srbiji

Objavljeno

on

Foto: Pexels

U Srbiji se ove godine sprovodi više važnih infrastrukturnih projekata, a među njima su i vrlo značajne brze saobraćajnice i autoputevi.

Planiranje i izgradnja ovih saobraćajnica počela je ili počinje u toku ove godine, a prema prethodnim najavama u izgradnji će do kraja godine u izgradnji 8 autoputeva. Ukupna dužina planiranih puteva iznosi preko 1.240 kilometara.

Pre dva meseca, tj. u maju počeli su radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, a do kraja godine mogu da se očekuje i početak izgradnje brze saobraćajnice do Požarevca, zatim od Požarevca do Velikog Gradišta i na kraju do Donjeg Milanovca.

Majstori su aktivni na autoputu Čačak-Požega, na Moravskom koridoru, autoputu Kuzmin- Sremska Rača, i na autoputu Ruma-Šabac-Loznica. Tu su i Zrenjanin-Beograd i šumadijski koridor „Karađorđe“, dok je u planu igradnja deonice autoputa od Požege do Boljara ka Crnoj Gori.

Moravski koridor – povezivanje Čačka i Pojate

Moravski koridor se gradi sa ciljem da poveže Čačak i Pojate, tj. Koridore 10 i 11, a završetak radova je planiran za četiri godine. Ukupna dužina koridora je nešto više od 112 kilometara, sa sve 63 mosta.

Trenutno se radi na autoputu od Pojata do Kruševca, dužine delu Moravskog koridora, koji će da spoji Koridore 10 i 11, a prema dosadašnjim najavama biće završen u 2022. godini.

Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Ukupna dužina novog autoputa od Beograda do Novog Sada, preko Zrenjanina iznosiće 110 kilometara. Trasa od Borče do Zrenjanina biće duga 58 kilometara, a ukupna vrednost radova je procenjena na oko 600 miliona evra.

Kako je najavljivano iz Ministarstva saobraćaja, izgradnja bi trebala da počne pre kraja ove godine i u planu su trenutno dve alternativne trase.

Preljina – Požega

Ova deonica autoputa Miloš Veliki važi za najzahtevniju. Dužina deonice ukupno iznosi 30 kilometara, a takođe je predviđena i izgradnja 30 mostova, 6 nadvožnjaka u sklopu devijacija (dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (dužine 1.6 kilometara) i pet mostova van autoputa (dužine 300 metara).

Tunel u Trbušanima je probušen, i ostalo je još dva tunela, a prema najavama radoviće se završiti i pre roka.

Projektovana deonica se u Požegi nastavlja na deonicu Požega-Boljare, vezu sa Crnom-Gorom dužine 107 kilometara, i na deonicu Požega- Kotroman, koja predstavlja vezu sa Sarajevom, čije je projektovanje u toku.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Zapadnobački okrug digitalizovan

Objavljeno

on

Dobri rezultati i značajan napredak koji je ostvario Sombor i ceo Zapadnobački okrug, zahvaljujući saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, kao i zajednički rad na projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ bili su povod za posetu mr Borka Draškovića, direktora Zavoda, tom gradu.

Prema podacima RGZ-a, Sombor je jedan od najaktivnijih gradova i opština pri korišćenju elektronskih usluga Katastra, gde se posebno ističu usluge eKatastar i eZUP. Od 2018. godine do danas Zapadnobački okrug izvršio je 355.990 elektronskih preuzimanja podataka, čime je ušteđeno više od 700.000 sati čekanja u redovima građana i oko 42 miliona dinara.

„Danas smo mogli da vidimo da je Sombor jedan vrlo moderan grad, sa rukovodstvom koje digitalno razmišlja, ima odličnu digitalnu komunikaciju sa Republičkim geodetskim zavodom i predstavlja one gradove u kojima radimo sve naše digitalne projekte, između ostalog i projekat investicionih lokacija u Srbiji“, rekao je direktor RGZ-a.

Drašković je najavio novi projekat masovne procene vrednosti nepokretnosti koji će biti implementiran u Somboru, jer je, kako je istakao, jedini grad koji je uspeo da iskoristi podatke RGZ-a za pravednije oporezivanje svojih sugrađana.
„Prijatno smo iznenađeni informacijama, koje smo dobili od direktora, da Sombor i ceo okrug idu u jako dobrom pravcu kada je u pitanju proces digitalizacije zemljišne administracije. Svakako da nastavljamo da radimo na tom polju“, istakao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ u koji se Sombor uključio pre dve godine. Ratković je ocenio da je izrada Nacionalnog registra inesticionih mapa od velikog značaja za buduće investitore.

Osim sa gradonačelnikom Sombora, direktor RGZ-a mr Borko Drašković u zgradi Županije razgovarao je i sa načelnikom Zapadnobačkog upravnog okruga Goranom Nonkovićem, predsednikom opštine Kula Damjanom Miljanićem, načelnikom Opštinske uprave Apatin Manetom Škorićem i direktorkom Službe za katastar nepokretnosti Sombor Jelenom Delić.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu