Connect with us

Književnost

Uži izbor za priznanje „Zlatni suncokret“ za 2022. godinu

Foto: Pixabay

U užem izboru za Vitalovu književnu nagradu „Zlatni suncokret“ za 2022. godinu našlo se 15 romana.

Prema odluci žirija u kome su Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), u žanru romana, kandidati su dela: „Vidno polje“ Gorana Babića, „Vlastelinstva“ Bojana Vasića, „Unutrašnje more“ Danice Vukićević, „Mrtvi na dodir“ Ane Marije Grbić, „Iz mrtvog ugla“ Ivane Dimić, „Kad đavoli polete“ Vladimira Kecmanovića, „Paklena putarina“Vladimira Kopicla, „Zemunska knjiga mrtvih“ Predraga Markovića,  „Mesečari“ Dalibora Pejčića, „Sotona u soliteru“ Dejana Simonovića,  „Život pesnika: political nigredo“ Slobodana Tišme i „Klara, Klarisa“ Marijane Čanak.

Među odabranima se našla i zbirka priča Marije Krtinić Veckov – „Materice“, kao i dve zbirke poezije – „A htela sam“ Maje Solar i „Filatelist: stižu li ti pisma, prijatelju“ Nebojše Lapčevića.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Rečnici pop ikona i junaka pop kulture – Vladimira Djurića Djure

Foto: Promo

Ovih dana u izdanju „Službenog glasnika“ pojavile su se dve knjige Vladimira Djurića Djure „Rečnik pop ikona“ i „Rečnik junaka pop kulture“ u okviru „Zlatne edicije“.

Ranije je Djurić u istoj ediciji objavio knjige „Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci“, „Atlas bizarne geografije“ i „Vodič kroz novi talas“.  Rečnik ikona pop kulture bavi se ličnostima koje su oblikovale  moderni umetnički ukus. Ikone pop kulture od početka XX veka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije. U ovom rečniku sabrani su umetnici iz raličitih delova sveta, premda ih najviše ima iz anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu i moćnim medijima sa druge strane, napravila je mit od mnogih zvezda i njihovih stvaralaca. Od Merlin Monro preko Džemsa Dina do Breda Pita, holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave pravcate ikone. Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakavi su Arsen Dedić, Goran Bregovbić i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života.

U knjizi „Rečnik junaka popularne kulture“ bavi se likovima koji su oblikovali ukus brojnih generacija do početka XXI veka. Dominiraju junaci američke pop tradicije upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud. Mnogi junaci su bili popularni u svetu književnosti, stripa, potom filma i televizije, te konačno kao junaci kompjuterskih igara. Od Miki Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, redjaju se zanimljivi pop heroji.  Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video igara na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost. Tehnosvet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a mnogi od njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture. U ovoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici. Uzbudljive priče o junacima popularne kulture uvek idu i uz biografiju njihovih kreatora. Nekada prosto malo znamo o svojim omiljenim junacima. Prilika je uvek da nešto novo saznamo o likovima iz mašte, koji su nam često ulepšavali živote.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu