Povežite se sa nama

Ekologija

Usvojena zelena agenda za Zapadni Balkan

Objavljeno

on

Foto: Pexels

EU je na samitu s liderima zemalja Zapadnog Balkana potvrdila da će one dobiti 9 milijardi evra bespovratnih sredstava i 20 milijardi evra investicija.

Postignut je sporazum o Akcionom planu za Zelenu agendu, koja se tiče reformi usmerenih na klimatsku akciju, kontrolu zagađivanja, zaštitu prirode i biodiverziteta i regionalne integracije, a u indikativnom vremenskom okviru za harmonizaciju sa Sistemom EU za trgovanje emisijama zadata je 2024. godine, piše Balkan Green Energy News.

Gotovo godinu dana po potpisivanju Sofijske deklaracije, šefovi država i Vlada sa Zapadnog Balkana postigli su dogovor s Evropskom unijom o sprovođenju Akcionog plana za Zelenu agendu, što im otvara put ka ostvarivanju Ekonomskog i investicionog plana za region vrednog 30 milijarda evra. Obavezali su se da u središte svih privrednih aktivnosti stave održivi razvoj, štednju resursa, zaštitu prirode i klimatsku akciju i da se usklade s ciljevima EU.

Veće za regionalnu saradnju (RCC) je bilo zaduženo za koordinaciju pri izradi dokumenta, a usvojen je u Sloveniji na Samitu EU – Zapadni Balkan. U Akcionom planu za Zelenu agendu za Zapadni Balkan za period do 2030. godine najvažniji segmenti su naplata emisija gasova s efektom staklene bašte, planovi za postepeni prestanak korišćenja uglja, regionalne integracije, kontrola zagađivanja i zaštita životne sredine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekologija

Amazon i Ikea do 2040. prevoziće robu brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Devet velikih kompanija, uključujući Amazon, Ikeu, Unilever, Inditeks i Mišelin obavezale su se da će do 2040. godine prevoziti teret samo brodovima, koji koriste gorivo bez ugljenika, prenosi britanski BBC.

Industrija proizvodi milijardu tona klimatskog zagađenja svake godine, isto koliko i Nemačka.

Planovi za smanjenje emisije štetnih gasova, kako navodi BBC, daleko zaostaju za ciljevima Pariskog sporazuma.

„Pomorsko brodarstvo, ali i ostali sektori svetske ekonomije, moraju se brzo dekarbonizirati, ako želimo rešiti klimatsku krizu, a multinacionalne kompanije će biti ključni akteri“, rekao je Dan Porterfild iz Instituta Aspen, koja koordinira kampanju.

On je pozvao i druge učesnike u lancu, ali i vlade da se pridruže.

Gotovo 90 % svetske trgovine ide morem, a pomorski transport čini 3 % svih globalnih emisija. To bi, piše BBC, moglo porasti na 10 % do 2050. godine, ako industrija nastavi da se oslanja na goriva sa intenzivnim ugljenikom.

Industrija proizvodi 10 do 15 % svetski proizvedenih emisija sumpor-oksida i azot-oksida, što utiče na razvoj respiratornih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema ciljevima Sporazuma iz Pariza, pomorska industrija mora najkasnije do 2050. godine biti potpuno dekarbonizirana.

U kompaniji Amazon kažu da je vreme za akciju, a jedan od direktora Edgar Blanko rekao je da pozdravljaju sve one kompanije, koje prenose teret, a koje su odlučile da se pridruže ovoj inicijativi.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu