Connect with us

Ekonomija

Ursula fon der Lajen: „Visoka inflacija je veliki izazov za Evropu, trebaće vremena da se vrati na 2 %“

Photo: Unsplash

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će „biti potrebno vreme“ da se vrati na ciljanu inflaciju od 2 % u zemljama evrozone, navodeći da je uporna visoka inflacija predstavlja „veliki ekonomski izazov“ za kontinent.

„Kristin Lagard i Evropska centralna banka rade neumorno da zaustave inflaciju“, rekla je u govoru o stanju EU u Evropskom parlamentu.

Ona je govorila uoči očekivane odluke Evropske centralne banke o tome da li će ponovo podignuti kamatne stope ili ih zadržati na istom nivou.

Prosečna godišnja inflacija u 20 zemalja evrozone iznosila je 5,3 odsto u avgustu pošto je dostigla 10,6 odsto u oktobru 2022. godine.

Međutim porast potrošačkih cena i dalje je znatno iznad srednjoročnog cilja od oko dva odsto koji je odredila ECB. I vraćanje na taj cilj izgleda da će biti spor i težak.

Evropska komisija objavila je da očekuje da će godišnja stopa inflacije u 2024. godini biti 2,9 odsto.

Fon der Lajen je pozdravila smanjenje cena u Evropi sa najviših nivoa postignutih prošle godine. Cena je pala sa 300 evra po megavat času pre godinu dana na oko 35 evra danas, rekla je Fon der Lajen ocenjujući da je to uspeh evropske politike zajedničke kupovine, smanjenja tražnje i podrške obnovljivim izvorima energije.

„Mnogi su mislili da nećemo imati dovoljno energije da prebrodimo zimu, ali smo to uspeli“, rekla je fon der Lajen i optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je „namerno upotrebio gas kao oružje“.

„Ostali smo ujedinjeni, ujedinili smo našu tražnju i našu kupovinu energije. Istovremeno suprotno 1970-im, iskoristili smo krizu da u velikoj meri investiramo u obnovljivu energiju i ubrzamo čistu tranziciju“, rekla je ona.

Rekla je da su iskoristili „kritičnu masu Evrope“ da bi se smanjile cene i obezbedilo snabdevanje.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu