Connect with us

Ekonomija

Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica ističe 8. februara

Foto: Unsplash

Uredba o ograničenju cena nekih osnovnih životnih namirnica ističe 8. februara, a Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže njen rok.

Svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, pa će Uredba najverovatnije biti produžena do šest meseci, kažu u resornom ministarstvu.

Prema izveštaju organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, cene hrane i sirovina u Evropi u prošloj godini skočile su 28,1 %. Prošle godine ulje i brašno u Srbiji poskupeli su oko 30 %, a svinjski but 27 %, kažu u resornom ministarstvu.

Da bi sprečila turbulencije na tržištu, krajem prošle godine Vlada je odlučila da cene ulja, brašna, šećera, mleka i svinjskog buta ograniči na nivo od 15. novembra 2021. godine, kako bi zaštitila socijalno najugroženije slojeve stanovništva i tržište od nekontrolisanog rasta cena.

„Sama odluka je imala pozitivan psihološki efekat na potrošače, jer je pokazala da država brine o stabilnosti cena s jedne strane. S druge strane trgovina nije negativno osetila samu odluku, jer je snabdevenost svim namirnicama, koje su ograničene ostala stabilna“, kaže za RTS Žarko Malinović iz PKS-a.

Da li se uredba poštuje nadležne inspekcije proveravale su više od 400 puta. Napisana su samo dva prekršajna naloga u manjim trgovinama u unutrašnjosti.

„U svim našim prodavnicama poštuju se mere propisane uredbom Vlade Republike Srbije o ograničenju cena nekih osnovnih životnih namirnica, što potvrđuje i pozitivan nalaz nadležnih institucija, koje vrše kontrole poštovanja ovih mera na terenu“, potvrđuje Milica Popović iz trgovinskog lanca „Delez Srbija“.

Ne bi trebalo očekivati skoro smirivanje cena.

„Ono što globalno tržište govori u narednom periodu od šest meseci sigurno neće doći do stabilizacije tržišta hrane i mi kao resorno ministarstvo smatramo da je to maksimalni period u kome bi trebalo da traje ova uredba, a minimalno bi svakako trebalo da bude ponovo produžena onoliko koliko je i sada trajala“, ističe ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako saznaje RTS, lista proizvoda pod uredbom koju čine ulje, brašno, šećer, mleko i svinjski but neće biti proširivana.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Aleksandar Vučić: „Struja će morati da poskupi“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji.

Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako, rekao je Vučić.

Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku, dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.

Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Ðerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.

„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu