Connect with us

Politika

Ukrajinski poslanik u Savetu Evrope zatražio priznanje Kosova: „Kosovo je Evropa“

Foto: Unsplash

„Trenutno dvanaest zemalja Saveta Evrope ne priznaje Kosovo. Sada se Vama obraćam, molim Vas priznajte ovu zemlju kao nezavisnu“, kazao je na zasedanju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope predstavnik Ukrajine u ovom telu poslanik Aleksej Gončarenko. On je postao poznat široj srpskoj i kosovskoj javnosti, nakon što je u avgustu podneo zahtev parlamentu svoje zemlje za priznanje Kosova.

Zapadni Balkan bi trebalo da bude deo „slobodnog sveta“ kazao je poslanik u Strazburu, gde se od 10. do 14. oktobra održava jesenje zasedanje Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope.

Gončarenko je poručio i da bi trebalo da bude učinjeno sve kako bi pomogli da se ovo ostvari, jer će u suprotnom doći do velikih problema na Zapadnom Balkanu i da je već jasno kako bi stvari mogle da se odvijaju, smatra poslanik.

„Želim da vas podsetim da drugi igrači u svetu – autokrate pokušavaju da utiču na ovaj region, da iskoriste Zapadni Balkan kako bi bilo više prolivene krvi i haosa u svetu“, rekao je ukrajinski poslanik.

On je optužio Rusiju da pokušava da destabilizuje situaciju u Bosni i Hercegovini, te još jednom podcrtao da bi Evropa trebalo da uradi sve što može kako bi zemlje na Zapadnom Balkanu bile snažnije, perspektivnije i deo „slobodnog sveta“.

Takođe, poslanik je poručio da bi Kosovo trebalo da bude priznato od strane svih zemalja Saveta Evrope i ove zemlje je pozvao da to i učine.

Time bi, smatra, „svi bili jači“, a ujedno Kosovo „cvetalo“.

„Svi bi to trebalo da učinimo i da zajedno krenemo napred“, naznačio je on.

Svoj govor završio je na albanskom, rekavši „Kosovo je Evropa“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu