Connect with us

Kultura

Udruženje Čuvari baštine i obnavljanje mosta Devet grla na reci Zlatici

Foto: Čuvari baštine / privatna arhiva

Nedaleko od Mokrina kod mosta Devet grla na reci Zlatici još u 18 veku je postojao Zavetni krst . Na karti iz 1769 godine ucrtana je i drvena ćuprija i drveni most . Tu je u 16 veku bio i Manastir posvećen Svetom Iliji Gromovniku kao i poštanska stanica i naplata mostarine .
Jedna geografska zanimljivost za most i reke . Naime most Devet grla ustvari ima deset grla jer ispod mosta teku dve reke . Kroz devet grla teče reka Zlatica ( Aranka) i to iz pravca severo istok – jugozapad , a ispod desetog grla teče reka Đukošin iz pravca jugo istok ka severu i uliva se u Zlaticu severno od mosta . Znači jedan most deset grla dve reke teku u kontra smeru .

Čuvari baštine
Krajem Velikog rata u proleće 1918 na praznik 40 mučenika bi Osvećen novi od belog mermera podignut krst . I mnoge vremenske (ne)prilike su uticale da mu je posle 104 godine pretilo urušavanje . I borbe u jesen 1944 nije mogao da izbegne jer su se zbog strateške važnosti mosta tu sukobili Crvenoarmejci sa jedne i honvedi i Vlasovci sa druge strane . Na krstu su vidljiva oštećenja od rikošeta i zrna.

Čuvari baštine

Osveštavanje spomnika

Da se ne bi urušio Udruženje Čuvari baštine kao svoj prve a odluči da obnovi . Prilozima dobrih domaćina iz Mokrina a i iz Kikinde i Beograda sasvim slučajno obnova započne isto na 40 mučenika leta gospodnjeg 2020.

Zašto baš Čuvari baštine ??

Pa zato što je i osnovna misija Udruženja obnova i zaštita Kulturne , Istorijske , Verske baštine diljem cele Srbije .

Takođe je misija i da se preko medija utiče na svest o potrebi očuvanja i obnove .
Na Krstu su očišćene naslage mahovine i nečistoće , ponovo ispisana slova , urađen je nov postament jer je stari i bio uzrok nestabilnosti , obložen je postament novim pločama od granita , obnovljena je ograda i popločan je prostor oko Krsta .
I kada je sve završeno ponovo je Osveštan 16 juna 2022 godine .

U najavi je sledeća akcija štampanje knjige Zadužbinari u Velikoj Kikindi do Drugog rata . Posle promocija knjige sledi obeležavanje zgrada i objekata koji su predmet zadužbinarstva .

Filmovi

Selekcije „Best of Europe”, „Europe 4 kids” i “Klasici na Trgu” u predfestivalskom programu 29. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 2. do 8. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, dok će selekcija “Klasici na Trgu” trajati od 9. do 13. jula na subotičkom Trgu Slobode.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Danske, Grčke, Francuske, Belgije i Rumunije. Na repertoaru će biti ostvarenja “Najgora osoba na svetu” reditelja Joakima Trira, “Božiji čovek” Jelene Popović, “Benedeta” Pola Ferhofena, “Titan” Žulije Dukurno, “Lepota različitosti” Bernarda Kampana, “Ljudska komedija” Gzavijea Đanolija i “Baksuzni seks ili luda pornografija” Radu Žudea. Projekcije su svakog dana od 2. do 8. jula u 21 čas.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, prošle godine godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Danske, Nemačke, Francuske, Austrije i Srbije. Publika će od 2. do 8. jula u 17h moći da pogleda filmove “Fabrika snova” reditelja Kima Hagen Jensena, “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” Noela Klirija, “Vuk i lav” Žila De Mestra, “Škola magičnih životinja” Gregora Šniclera, “Čudovišta iz moje porodice 2” Holgera Tapea, “Jahač zmaja” Tomer Esheda, i “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

U selekciji “Klasici na Trgu”, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici, od 9. do 13. jula u 21h biće prikazani evropski filmovi iz prethodne decenije koji su već stekli kultni status među kritičarima i publikom. Posetioci će moći da pogledaju uzbudljiva ostvarenja iz Mađarske, Italije, Švedske, Francuske i Danske: “Beli bog” (režija: Kornel Mundruco), “Velika lepota” (Paolo Sorentino), “Turista” (Ruben Ostlund), “Šta smo bogu zgrešili” (Filip De Šoveron), i “Samo bog prašta” (Nikolas Vinding Refn).

Od 9. do 13.  jula od 17h u bioskopu Eurocinema publika će moći da pogleda i omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA,    Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, dugogodišnji sponzor festivala  Gorki List, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu