Povežite se sa nama

Filmovi

U trci za „Srce Sarajeva“ četrdeset sedam filmova

Objavljeno

on

Foto: Promo

U takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, za nagrade Srce Sarajeva takmičiće se ukupno 47 ostvarenja.

U četiri selekcije – igrani, dokumentari, kratkog i studentski film – 18 filmova ae doživeti svetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U kategoriji igranog filma, po izboru selektorke, scenaristkinje Elme Tataragić, za nagradu „Srce Sarajeva“ (za najbolji film, režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca), u trku ulazi devet naslova, od kojih će dva imati svetsku premijeru – „Elegija lovora“ crnogorskog reditelja Dušana Kasalice (koprodukcija sa Srbijom), i „Stvari vredne suza“ mađarske rediteljke Kristine Grosan.

U katogoriji dokumentarnih filmova (izbor selektorke Rade Šešić), za „Srce Sarajeva“ za najbolje ostvarenje, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija, takmiči se 15 naslova.

Pred publiku jednog od najpopularnijih festivala u Evropi koji svake godine okupi brojne goste, među kojima su i zvezde svetskog filma, kritičari, novinari i TV ekipe iz inostranstva

„Kelti“ naše rediteljke Milice Tomović posle Berlinala imaće regionalnu premijeru, kao i dokumentarac „Pejzaži otpora“ Marte Popivode, a „ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU) koji potpisuje Janko Baljak doživeće svetsku premijeru.

Svetsku premijeru na sarajevskom festivalu imaće i ostvarenja „Bosanski Brodvej“ Jasmine Beširević, „Disturbed Earth” Kumjane Novakove, “Dive” Matea Korosija, “Horizont” Tanje Deman, “Isti san” Vlada Petrija, “Nedeljom” Keti Papademe. U ovoj selekciji su i dokumentarci “Sani” Keti Mačavariani, “Pomirenje” Marije Zidar (koprodukcija Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova), “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića, “Looking for horses” Stefana Pavlovića, “Les enfants terribles” Ahmeta Necdeta…

Ono što je primetno u svim selekcijama u odnosu na prethodne festivalske godine je veće prisustvo ostvarenja koje potpisuju rediteljke, pa neće biti veliko iznenađenje ako se pobednički trijumf žena sa Kanskog festivala ponovi u Sarajevu, što bi svakako nagovestilo da film više nije samo “muška profesija”.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Novi trejler za sinhronizovanu animaciju „Nepopravljivi Ron“

Objavljeno

on

Nepopravljivi Ron / Foto: Promo

Pojavio se i novi trejler za sinhronizovanu animaciju kuće 20th Century Fox „Nepopravljivi Ron“ koju ćemo gledati u bioskopima od 21.oktobra.

Jedanaestogodišnji dečak shvata da se njegov prijatelj robot pokvario, pokušavajući da mu pomogne otkriva svet u kome roboti koji hodaju i govore mogu da budu deci dobri prijatelji. Priča prati avanture koje prevazilaze sve predrasude i dokazuju da  konekcija koju dečak ima sa uređajem može biti istinsko prijateljstvo.

Nepopravljivi Ron / Foto: Promo

Atmosferi digitalnog sveta koja preovlađuje u animaciji definitivno je doprinelo doba u kome je film nastao: „Ceo film smo napravili od kuće. Imamo više od 250 zaposlenih u Loksmitu koji su Rona napravili u potkrovlju i dnevnoj sobi, imali smo predloge o kojima smo odlučivali preko zuma“, istakla je autorka i producentkinja animacije Sara Smit.

Nepopravljivi Ron / Foto: Promo

Takođe, prema kreatorki Sari Smit u film je utkano i simbolično značenje zbog izolacije i zaključavanja koje smo svi iskusili tokom protekle godine: „ Zloća iz filma kaže da treba da ostanemo kod kuće zalepljeni za ekrane i da ne treba da se viđamo. Naravno, za svu decu je preko potrebno da izlaze napolje i da se druže. Tako da je ovaj naš film zapravo dirljiva priča o tome kako odnosi ne treba da budu potpuno preneseni onlajn, jer tamo nemate sve ljudske posebnosti, potrebno je da ulažete trud da biste imali lepu komunikaciju“.

Nepopravljivi Ron / Foto: Promo

Posebno je zanimljiva činjenica da je muzičar i bivši član grupe One direction, Lijam Pejn za potrebe filma snimio pesmu „Sunshine“.

Sinhronizovanu animaciju poznate kuće Tventi senčri studio (20th Century Studio) „Nepopravljivi Ron“ u bioskopima širom Srbije publika može očekivati od 21. oktobra.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu