Povežite se sa nama

Informacione Tehnologije

U toku je WWDC konferencija posvećena o Apple tehnologiji

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Završen je prvi dan jedan od najvažnijih godišnjih događaja Worldwide Developers Conference. Počela je 7. juna, trajaće do 11. juna. 

Šta nam donosi iOS 15? Apple je otkrio na startu.

Nekoliko dodataka sada ima u notifikacijama – ikone su veće, slike kontakta koji vam šalje poruku možete sada da vidite kada vam stigne notifikacija, a tu je i Focus.

Focus će vam dozvoliti da birate koje će vam notifikacije stizati, u zavisnosti šta u tom trenutku radite.

Ova podešavanja će se sinhronizovati na svim uređajima. Takođe postoji opcija za grupno slanje određenih obaveštenja.

Apple Music je sada svuda. Pored FaceTime-a biće i u slikama, gde ćete moći da ubacite muziku u Memories.

Status korisnika „Do Not Disturb“ sada će se prikazivati kontaktima u aplikaciji za razmenu poruka. Takođe, bićete u mogućnosti da beleške sa sastanka fotografišete i pretvorite u tekst ili da broj telefona sa reklame fotografišete i pozovete jednim dodirom ekrana. „Live Text“ je dobio dobar dodatak. Kao što je najavljeno, UBW „ključevi“ su isto veoma bitni, pa ćete tako moći da otključavate sve preko telefona.

A lična karta i vozačka mogu da se dodaju u Apple Wallet-u i to će moći da se koristi u saradnji sa TSA u SAD i Kanadi.

Viđeni su i noviteti na Maps i Weather.

Apple je predstavio iPadOS 15, 15. operativni sistem za iPad i iPad Pro uređaje. 

Posle predstavljanja do sada najboljeg iPad Pro uređaja, vreme je da se predstavi i operativni sistem.

Početni ekran biće dosta prilagodljiviji i korisnici će lakše moći da postavljaju vidžete na njega. To je moglo i na 14, osim što ćete sada moći da ih stavite bilo gde.

Kao i na iPhone-u, sada App Library stiže i na iPad. Aplikacije koje retko koristite, možete da spakujete u poseban folder i neće vam smetati na početnom ekranu, tačnije neće ga zatrpavati. App Library biće smešten na Dock-u.

Veliki je napredak i u Multitaskingu, ali i dalje je to jedna velika nepoznanica. Kako stvari za sada izgledaju, aplikacije će morati da podrže prozore, i dalje nema slobodnog mrdanja po ekranu i menjanja veličine. Iako nije potpuno „floating windows“ metafora, ovo što su uradili na iPadOS-u je skoro pa totalna promena multitasking paradigme.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Informacione Tehnologije

Ukida se roming u regionu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Od 1. jula ukida se roming u regionu. 

„Prvog jula će se desiti poslednja faza primene sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, odnosno o snižavanju tarifa u romingu na teritoriji Zapadnog Balkana. To pokriva Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BiH i Severnu Makedonije“, kaže pomoćnik ministra za turizam, trgovinu i telekomunikacije Milan Dobrijević.

„Od 1. jula imamo status poput onoga koji imaju države članice EU za svoje građane. To znači da ćete minute poruke i data saobraćaj svog nacionalnog operatora moći koristiti i u mrežama drugih operatora po istim cenama“, objašnjava on.

„Sve se tretira kao nacionalni saobraćaj“, kaže Dobrijević i dodaje da korisnici ne moraju ništa da aktiviraju kako bi to zaživelo.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu