Connect with us

Politika region

U Skupštini Srbije biće rekordnih 16 poslaničkih klubova

Foto: Unsplash

Najmanje 16 poslaničkih grupa biće formirano u Skupštini Srbije, nakon što ona bude konstituisana i verifikovani mandati poslanilka. Čak 3 poslanička kluba biće formirana sa liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. A kada naprednjaci koalicionim partnerima podele poslaničke mandate, samom SNS će ostati nešto više od 90 mandata, što je polovina u odnosu na prošli saziv, kada je njihov poslanički klub brojio 188 članova.

Prema informacijama Danasa shodno koalicionom sporazumu sa Srpskom naprednom strankom, Partiji ujednjenih penzionera Srbije pripašće 6 mandata, što je dovoljno za formiranje poslaničkog kluba, ali manje u odnosu na prošli saziv. U tom sazivu PUPS je imao 9 poslaničkih mandata.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića imaće 7 poslaničkih mandata, koliko i u prošlom sazivu.

„U okviru liste i naše koalicije ćemo se dogovarati kako je najpovoljnija da se organizujemo u parlamentu, da li kroz poseban poslanički klub, kao do sada, ili na neki drugi način“, kaže Ljajić za Danas.

Socijalisti će, kao i u prošlom sazivu imati poslanički klub sa 24 poslanika, dok će poslanički klub Jedinstvene Srbije brojiti 8.

Četiri poslanika manje nego u prošlom sazivu imaće Savez vojvođanskih Mađara, 3 će imati Partija pravde i pomirenja, isto koliko i u prošlom sazivu.

Ujedinjeni za pobedu srbije u republičkom parlamentu mogu imati čak 4 poslanička kluba, ukoliko se tako dogovore.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa imaće 12 poslaničkih mandata i samim tim svoj poslanički klub. Isti broj poslanika imaće i Narodna stranka Vuka Jeremića, dok Demokratska stranka Zorana Lutovca može da formira poslanički klub od čak 10 poslanika, koliko su dobili u raspodeli. Pokret slobodnih građana Srbije sa 3 poslanika ima mogućnosti stvaranja poslaničkog kluba zajedno sa jednim poslanikom PZP i jednim iz sindikata Sloga.

Zavetnici ne moraju da razmišljaju o deobi mandata i u budućem sazivu, gde će imati 9 poslaničkih mandata.

Žika Gojković, već je najavio da će njegova frakcija POKS-a imati svoj poslanički klub, tako da Bošku Obradoviću preostaje mogućnost formiranja još jednog poslaničkog kluba, istog po brojnosti.

Na ravne časti članovi koalicije NADA podelili su poslaničke mandate, tako da će i DSS i POKS Vojislava Mihailovića imati poslaničke klubove od po 7 mandata. Generalu Božidaru Deliću pripao je jedan mandat, ali se pretpostavlja da će on umesto samostalnog delovanja izabrati poslanički klub sa DSS-om.

I u koaliciji Moramo, koja ima 13 mandata, već su odlučili koliko će kojoj opciji pripasti poslaničkih mandata. Za sada je sigurno da „Ne davimo Beograd“ sa sigurnošću može da računa na samostalno delovanje u parlamentu, obzirom da će imati 5 poslaničkih mandata. Nebojši Zelenoviću pripašće 4 mandata, koliko i Aleksandru Jovanoviću Ćuti. U koaliciji Moramo još nisu odlučili kako će nastupati u parlamentu, da li kao 2 ili 1 poslanički klub.

Poslaničku grupu može da čini najmanje 5 poslanika, a poslanik može da bude član samo jedne poslaničke grupe. Prednost poslaničkih klubova je velika, jer oni imaju mogućnost predlaganja svojih članova u Odbore i skupštinske delegacije, ali imaju i veće skupštinsko vreme za raspravu na sednicama parlamenta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu