Connect with us

Književnost

U prodaji roman „Kukavičke junačke pesme“

Novi roman Milana Todorova „Kukavičke junačke pesme“ upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u proznoj ediciji Zlatno runo.

Glavni junak novog romana Milana Todorova je radijski novinar koji po ulicama, trgovima i senovitim prostorima Novog Sada i Petrovaradina oblikuje uzbudljivu ličnu intimnu istoriju i intimnu istoriju ovih mesta.

Smešten u savremeni trenutak, roman Kukavičke junačke pesme razapet je između unutrašnjih i spoljnih prostora, sobe i grada, intime i društva, svakodnevice i unutrašnjih previranja glavnog junaka, onoga što junak sanja i onoga što mu se uistinu događa. U romanu se prepoznaje slika savremenog tranzicijskog trenutka koji dugo traje, društvenih lomova koji ostavljaju posledice na život i svest savremenika, promena u gradskom tkivu posle kojih grad izgleda bitno drugačije, ličnih i moralnih dilema nastalih u susretu s tokovima vlastitog vremena. U sudaru javnog i privatnog, intimnog i društvenog uobličava se složenija i istančanija slika glavnog junaka u romanu Milana Todorova Kukavičke junačke pesme.

Ali su Kukavičke junačke pesme, pre svega, priča o junaku koji u ljubavi pokušava da nađe svet bolji i ispunjeniji od sveta u kome živi. Svestan koliko je svet intime neizvestan, napet i pun unutrašnjih protivrečnosti, junak romana Kukavičke junačke pesme tragajući za ispunjenjem u ljubavi traga, zapravo, za samim sobom. Intima ostaje njegov trajni izbor i prostor u kome prepoznaje poslednje uporište svakodnevnog ljudskog života.

Romansijer i pripovedač Milan Todorov pre romana Kukavičke junačke pesme objavio je četiri romana i pet knjiga priča. Piščevi najpoznatiji romani su Ne mogu svi da umru leti, Lek protiv smrti, Redosled jednostavnih stvari i Pristanište, dok su od knjiga priča najpoznatije Ne mogu ovde da dočekam jutro i Telefonski imenik mrtvih pretplatnika. Za knjigu priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika Todorov je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (2019). Živi i radi u Petrovaradinu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića

Foto: Promo

Vulkan izdavaštvo poziva čitaoce da prisustvuju predstavljanju knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića, u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu, u četvrtak, 28. septembra, s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti Vesna Trijić, književna kritičarka, i Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta. Predstavljanje knjige moderiraće Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U najnovijem, trećem romanu, autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter.

Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.

„Kanon potištenog uma“ virtuozan je roman, čija će melanholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

Filip Grbić je za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić). Ovaj roman preveden je na francuski i makedonski jezik.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu