Connect with us

Politika

U Njujorku sastanak Vjose Osmani sa visokim američkim zvaničnicima: „Srbija da ispuni obaveze“

Foto: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u Njujorku sa savetnikom u Stejt departmentu SAD Derekom Šoletom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i ponovila zahtev da se „dijalog između Kosova i Srbije okonča međusobnim priznanjem“.

Kako je navedeno u saopštenju, kancelarije predsednice Kosova, na sastanku sa visokim američkim zvaničnicima Osmani je razgovarala o najnovijim dešavanjima u regionu, kao i o daljoj saradnji na unapređenju evroatlantskih integracija Kosova, kao preduslov za dugoročnu stabilnost.

„Ona je istakla i potrebu da se ide napred u procesu dijaloga sa Srbijom, fokusiranom na međusobno priznanje. Predsednica Osmani je istakla da Srbija treba da ispuni obaveze iz sporazuma o energetskoj mapi puta, kao i da je hitno potrebno postići uspeh u postizanju sporazuma o nestalima“, navedeno se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da će kosovska predsednica na marginama zasedanja Skupštine UN imati susrete sa visokim predstavnicima zemalja, koje učestvuju na zasedanju UN-a.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Dušan Nikezić: „Inflacija u Srbiji duplo veća od svetskog proseka“

Foto: Unsplash

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je da je inflacija u Srbiji duplo veća od svetskog proseka. 

Nikezić je u Irigu, na osnivanju Inicijativnog odbora SSP u toj opštini, ocenio da su zbog inflacije u Srbiji „svi na gubitku“.

„Radnici koji primaju minimalac ove godine će izgubiti 32.000 dinara, prosečan penzioner 23.000 dinara, a zaposleni u javnom sektoru 72.000 dinara“, naveo je Nikezić, a prenela SSP.

Ocenio je da se „svuda osećaju“ posledice energetske krize, ali i da se u EU spremaju za štednju zbog nedovoljne količine gasa iz Rusije, dok Srbija mora da štedi struju, jer više nema para za uvoz, pošto je upropašćen EPS i ceo energetski sektor.

„U celom svetu rastu i cena hrane, jer je smanjen uvoz iz Rusije i Ukrajine. Međutim, u Srbiji su cene hrane porasle duplo više nego u EU, zato što nestašice i visoke cene kod nas nemaju veze sa ratom u Ukrajini, već sa desetogodišnjim uništavanjem poljoprivrede, koja već šest kvartala za redom beleži pad za više od 5 %“, naveo je potpredsednik SSP.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu