Connect with us

Privreda

U januaru izvoz rastao dvostruko brže od uvoza

Photo: Unsplash

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru ove godine iznosila je 5,43 milijarde dolara i bila je 9,7 % veća nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti od 2,34 milijarde dolara, što čini rast od 14,4 % u odnosu na januar prošle godine, a uvoz je iznosio 3,08 milijardi, što je porast od 6,4 %.

Spoljnotrgovinski deficit u januaru je bio 746,5 miliona dolara, što je 12 % manje nego u istom periodu prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je 75,8 % i 5,3 % je veća nego lane.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a članice Evropske unije čine 57,8 % ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 151,2 miliona dolara.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu