Povežite se sa nama

Ekonomija

U Beogradu nemoguće kupiti nekretninu od 2.000 do 3.000 evra

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Imajući u vidu koliko se svakodnevno priča o poskupljenju kvadrata, čini se da je u Beogradu nemoguće kupiti nekretninu po ceni manjoj od 2.000 do 3.000 evra. 

Prema podacima sajta nekretnine.rs, kvadrat u samom centru Beograda košta oko 2.500 evra u proseku, na Novom Beogradu je oko 1.950 evra, na Paliluli 1.930 evra, na Vračaru 2.340 evra.

Postoje opštine, naselja i gradovi nadomak prestonice, gde cene kvadrata nisu do te mere „podivljale“ i gde se“krov nad glavom“ može naći i upola jeftinije u odnosu na pomenute lokacije.

Od početka godine tržište nekretnina je ušlo u fazu rasta, a promene cena se mogu pratiti doslovno na mesečnom nivou. Po pojedinim naseljima u Beogradu, Novom Sadu i NIšu, na mesečnom niovu cena je rasla i do 5 %, a neretko se dešavalo da kvadrat za tri meseca ide i do 15 %.

Prema mnogim istraživanjima i tržište nekretnina u svetu praktično je doživelo procvat kakav nije viđen u poslednjih 20 godina. Jeftini krediti, odnosno niske kamatne stope, i porast aktivnosti na tržištu usled popuštanja mera protiv korona virusa su glavni argumenti, kojima se objašnjava ovakvo stanje na tržištu nekretnina.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu