Connect with us

Politika

Tužilaštvo odobrilo zahtev da Aljbin Kurti svedoči na suđenju Srbinu optuženom za ratne zločine

Photo: Unsplash

Kosovsko specijalno tužilaštvo odobrilo je zahtev da se aktuelni kosovski premijer, Aljbin Kurti, sasluša kao svedok u slučaju Srbina D. M. koji se tereti za navodni ratni zločin, potvrdio je za KoSSev njegov pravni branilac, Dejan A. Vasić.

Vasić je molbu za svedočenje kosovskog premijera predao 10. avgusta, navodeći da je Kurti bio pritvoren uoči rata, odnosno u vreme kada je D. M. radio u okružnom zatvoru u Prištini.

„Pravio mu je društvo dok je bio u ćeliji, donosio mu knjige da čita i sa njim provodio puno vremena u razgovorima… Nadam se da ćemo na ovaj način otkloniti sumnju i dokazati da D.M. nije baš ništa loše uradio kada je bio zaposlen u Okružnom zatvoru u Prištini. Mislim da će se Kurti toga setiti i to reći“, rekao je Vasić uoči podnošenja molbe za svedočenje.

Danas je potvrdio za KoSSev da je kosovsko specijalno tužilaštvo odobrilo zahtev da se Kurti pojavi kao svedok.

„Nakon što je specijalni tužilac odobrio pribavljanje dokaza saslušanjem kao svedoka odbrane aktuelnog premijera Kosova, Aljbina Kurtija, danas sam putem pisarnice Vlade predao ponovljenu molbu premijeru za svedočenje“, naveo je Vasić.

Ovaj advokat očekuje da će Kurti pristati da svedoči već u narednim danima.

„Uz molbu sam dostavio i svoje kontakt podatke radi eventualnog razjašnjenja sadržine svedočenja, pa očekujem prihvatanje svedočenja već u narednim danima“, kazao je Vasić.

Podsetimo, Srbin D.M. uhapšen je 21. juna u Kišnici nadomak Gračanice, pod optužbama za navodni ratni zločin.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova precizirao je nakon hapšenja da se D.M. sumnjiči da je navodno, u svojstvu čuvara u zatvoru u Lipljanu u periodu od 1998. do 1999. godine „vršio torturu i nehumano nasilje nad zatvorenicima Albancima, u saradnji sa drugim licima“.

U danu kada je D.M. uhapšen, kao i sutradan – u Gračanici su održavani protesti meštana, koji su ispred policijske stanice u ovom mestu zahtevali njegovo oslobađanje.

Dan kasnije određen mu je pritvor od 30 dana.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu