Connect with us

Ekonomija

Turski tok jedina stabilna ruta za snabdevanje ruskim gasom

Foto: Unsplash

Isporuke ruskog gasa preko glavnih ruta, kao što su Ukrajina, Belorusija i Severni tok 1 ispod Baltičkog mora, su smanjene. Jedina netaknuta ruta za transport “plavog energenta” iz te zemlje koja trenutno postoji je ona iz pravca Turskog toka, prenosi magazin Nedelja Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Gasprom nije rezervisao kapacitet za tranzit gasa za izvoz preko gasovoda Jamal-Evropa za avgust, a takođe, nije rezervisao dodatne kapacitete za tranzit gasa preko prelaza Sudža u Ukrajinu za ovaj mesec, i preko Velke Kapusanji na granici Slovačke i Ukrajine. U međuvremenu je iz mađarske vlade saopšteno da ta zemlja pregovara sa Gaspromom o prebacivanju kompletnog uvoza gasa iz Rusije na pravac Turski tok, preko Bugarske i Srbije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu