Connect with us

Ekonomija

Turska lira pala na rekordno nizak nivo otkako je Erdogan započeo svoj treći mandat

Photo: Unsplash

Turska lira pala je na rekordno nizak nivo, nastavljajući pad u odnosu na američki dolar otkako je predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo svoj treći mandat.

Lira je oslabila za više od 6 % u odnosu na dolar. Turska moneta je u padu od imenovanja nove Erdoganove vlade za 8 %. Valuta je od početka godine oslabila za oko 20 %.

Vrednost turske lire u odnosu na dolar pada od 2021. godine zbog Erdoganovog insistiranja na održavanju niske cene zaduživanja, kako bi se stimulisao rast uprkos rastućoj inflaciji.

Analitičari tvrde da je Erdoganova vlada podigla liru uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj prošlog meseca, koristeći devizne rezerve da bi držala kurs pod kontrolom.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu