Connect with us

Kultura

Tribina „Kontroverze jugoslovenske popularne muzike“ u DOB

Foto: Promo

Tribina „Kontroverze jugoslovenske popularne muzike“ biće održana u utorak, 21. novembra u 19 sati u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

  • Ciklus tribina: JUGOSLAVIJA U OČIMA MLADIH ISTRAŽIVAČA
  • Organizacija: Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda

Jugoslovenska popularna muzika, uključujući i žanrove koje uobičajeno ubrajamo u novokomponovanu narodnu muziku, predstavlja skoro nepresušno polje istraživanja, koje neretko sa sobom povlači burne kontroverze. Koreni mnogih sukobljenih mišljenja o jugoslovenskoj popularnoj muzici postavljeni su već u samoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Da li je jugoslovenska država planski gradila žanrove popularne muzike kao deo jugoslovenskog identiteta i kao simbol otvorene saradnje sa Zapadom, ili su oni bili rezultat pobune odozdo protiv autoritarnog režima? U kojoj meri je opravdano govoriti o posebnosti jugoslovenske popularne muzike u odnosu na Istočni blok? Da li je bila dužnost intelektualne elite, pa i države, da se bori protiv narodne novokomponovane muzike kao izraza „šunda“, ili je ovakav diskurs pre svega refleksija odijuma iste elite prema siromašnim slojevima društva?

Na ovom okruglom stolu, kojim zatvaramo ovogodišnji ciklus tribina Cejusa posvećen mladim naučnicima, govorićemo o tome šta nova generacija istraživača različitih profila, sa određene istorijske distance može da ponudi u smeru razrešenja navedenih kontroverzi.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu