Povežite se sa nama

Kultura

„Tragovi“ plesne trupe „Ultima vez“ otvaraju Bitef

Objavljeno

on

Foto: Danny Willems

Predstava „Tragovi“ belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa, u izvođenju plesne trupe „Ultima vez“ iz Brisela, otvoriće ovogodišnji Bitef festival 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kako ističu, „radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni“.

„Predstava „Tragovi“ je energična, duhovita i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom ‘osvete prirode’ „, navode organizatori.

Vandekejbus je kao osnivač trupe „Ultima vez“ više puta gostovao na Bitefu, a njegove koreografije „7 za tajnu koja će ostati tajna“ i „Uvek iste laži“ su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina i dobijale Grand Prix nagradu „Mira Trailović“.

Pored toga što će lično prisustvovati otvaranju Bitefa, Vandekejbus će u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije.

Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“, koja će se u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko realizovati u okviru pratećeg programa festivala.

On će govoriti na plenarnom panelu konferencije, a pored njega će se publici obratiti italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat, i drugi.

Na ovogodišnjem Bitefu, koji će trajati od 13. do 25. septembra, učestvovaće vodeći svetski reditelji i koreografi iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić, i drugi.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Preminula Marina Tucaković

Objavljeno

on

Tekstopisac Marina Tucaković preminula je danas u 67. godini nakon teške bolesti, potvrđeno je Tanjugu.

Tucaković je autor mnogobrojnih muzičkih hitova, a sarađivala je i sa mnogim zvezdama pop scene na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu