Connect with us

Ekonomija

Tomislav Momirović: „Značajno uvećan izvoz u Mađarsku“

Photo: Unsplash

Po obimu ukupne robne razmene Mađarska je prošle godine bila peti trgovinski partner Srbije sa 3,65 milijardi evra, dok je ujedno bila čertvrti partner u izvozu koji je iznosio 1,5 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

“U poslednjih 10 godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije je značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije”, istakao je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom sastanka sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Momirović je istakao da će Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena dve zemlje u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra.

“Ekonomske odnose Mađarske i Srbije karakterišu kontinuirani rast trgovinske razmene, značajan rast mađarskih investicija u srpsku privredu i zajednički infrastrukturni projekti od regionalnog značaja, a poslednjih godina uspostavljena je i značajna saradnja malih i srednjih preduzeća”, rekao je Momirović.

On je rekao kako treba da se nastavi sa izgradnjom zajedničkih infrastrukturnih projekata, ali i da se dodatno relaksiraju granične procedure i obezbedi slobodan protok ljudi i roba na graničnim prelazima.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu