Connect with us

Ekonomija

Tomislav Momirović: „Raste izvoz u Mađarsku“

Photo: Pexels

Prema rečima ministra trgovine Tomislava Momirovića ukupna trgovinska razmena u januaru ove godine isnosila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

„Očekujemo da do kraja godine obim ukupne robne razmene bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra“, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa ambasadorom Mađarske, Jožefom Zoltanom Mađarom.

„Mogu slobodno da kažem da naše prijateljstvo sa Mađarskom raste i učvršćuje se i u ovim teškim vremenima. Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije. Mađarska je nama izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu“, rekao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da će se nastaviti sa produbljivanjem ekonomske i političke saradnje i da će „održavanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju čije je sledeće zasedanje 9. i 10. maja u Beogradu biti prilika da sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine, Peterom Sijartom, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovaramo u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih poslovnih šansi za naše kompanije“.

Na sastanku sa ambasadorom Mađarske više reči je bilo o CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama članicama EU, a sa ciljem smanjenja čekanja prilikom transporta robe. Poslednjih godina Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno kada je reč o ulaganju u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu