Connect with us

Ekonomija

Tomislav Momirović: „Izvoz u Kinu dostigao 1,2 milijarde dolara“

Photo: Pixabay

Izvoz robe iz Srbije u Kinu povećava se iz godine u godinu, a u 2022. dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u tu zemlju, izjavio je ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović nakon sastanka sa kineskom poslovnom delegacijom koju predvodi direktor Trgovinskog biroa grada Ningboa Džang Jan.

Prema rečima ministra Momirovića, kineski grad Ningbon namerava da uveze robu u vrednosti od više od milijardi dolara iz zemalja centralne i istočne Evrope, što je, kako procenjuje, velika šansa za kompanije iz Srbije.

Danas smo održali veoma produktivan sastanak sa delegacijom grada Ningboa na čelu sa šefom Trgovinskog biroa Džang Janom. Raduje i informacija da se kineske provincije sve više otvaraju za saradnju sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu, posebno za proizvode široke potrošnje i prehrambene proizvode – rekao je ministar Momirović.

On je istakao da će kao neko ko je na čelu srpskog dela Mešovite međunarodne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanijia bude prisutno u Kini i da imaju priliku da predstave svoje poslovanje i proizvode.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu