Connect with us

Investiranje

Tomislav Momirović: „Auto-put do granice sa Crnom Gorom do 2027.“

Photo: Pexels

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je izjavio je da nema opasnosti da bi Srbija mogla da zloupotrijebi softver e-fakture, koji je nedavno donirala Crnoj Gori kao i da će završiti auto-put do granice sa Crnom Gorom do 2027.

U sklopu dvodnevne posete Crnoj Gori, Momirović se sastao sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, kao i delegacijom Privredne komore Crne Gore.

U intervju za televiziju Vijesti, ministar je obećao da će put do granice s Crnom Gorom biti gotov do 2027.

„Mi smo završili 130 kilometara ka Crnoj Gori, a u narednim mesecima završavamo još 20. Radimo pripremne radove na delu od Požege do crnogorske granice. Mi ćemo do 2027. završiti put ka Crnoj Gori. Bilo je određenih odlaganja, ali mi tu radimo dva tunela od po tri kilomentra. To su ubedljivo najveći tuneli u našoj zemlji, zato i postoje određena odlaganja. Radi se svaki dan po 24 sata dnevno i vrlo brzo ćemo završiti. Da, bolje bi bilo da smo tri meseca ranije, biće tri meseca kasnije, ali najvažnije je da završimo autoput ka Crnoj Gori. To je od zajedničkog interesa Srbije i Crne Gore“, kazao je Momirović.

Na pitanje po kom ključu je tokom posete Crnoj Gori izabrao da se sastane sa predsednicima opština Berane, Pljevlja, Nikšić koji su iz koalicije Za budućnost Crne Gore, Momirović je kazao da u Nikšić ide pošto je njegova majka iz tog grada.

„Idem da zapalim sveću na grob dedi i babi, idem da posetim rodnu kuću moje majke. A Marko Kovačević je moj prijatelj dugi niz godina, pa ću se videti sa njim. A predsednici opština Pljevlja i Berane su pokazali interesovanje da se vide sa mnom oko određenih tema i našao sam vreme da se vidimo i popričamo“, kazao je Momirović.

Negirao je da da je firma brata predsednice vlade Srbije Ane Brnabić vlasnik softvera, koji je od Srbije dobila Crna Gora kao i da postoji mogućnost da se na taj način Crna Gora špijunira.

„Brat predsednice vlade je bio jedan od rukovodioca u firmi koja je međunarodna kompanija, nije njegova kompanija, on u toj firmi više ne radi. Drugo, ne znam ni šta bismo špijunirali, oko čega bismo radili…“, kazao je Momirović.

Na konstataciju novinara da se radi o vrlo poverljivim podacima, državnim fakturama, računima, kazao je da su računi tu da bi se platili. „Kako god se postavi, da bi pokazali znak poverenja da ne možemo špijunirati, mi ćemo to poštovati. Ja ne znam šta bismo mi tu špijunirali. Mi nemamo interese tog tipa“, kazao je Momirović.

Prema njegovim rečima, gostuje u TV Vijesti koja je deo United Media grupe, jer prati i poštuje njihov rad.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana – uloženo oko 9 miliona evra

Photo: Unsplash

Ovih dana otvoren je gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugarsku, ali mnoge stvari oko ovog projekta još uvek su nepoznanica.

Iz EU u Srbiji, naveli su početkom prošle godine da su građevinski radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počeli u januaru 2022. i da je planirano da budu završeni u poslednjem kvartalu ove godine.

Ipak, početak radova, zvanično je počeo 1. februara na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Tom otvaranju su tada prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, tadašnja potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, tadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, kao i predstavnici „Jugorosgasa“ i „Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke.

Kao rok za završetak radova, kako je tada saopšteno iz Vlade Srbije, naznačen je oktobar 2023. godine.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je 1. februara ove godine ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija u Kostinbrodu.

Gasovod je nedavno zavšen, a to je objavila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović 3. decembra.

„Gasovod Srbija-Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci i izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda“, rekla je Đedović Handanović i dodala da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja naredne nedelje.

Tu se otvorilo pitanje kako je projekat završen za 12 meseci ukoliko je počeo 1. februara prošle godine.

Međutim iz Ministarstva rudarstva i energetike objašnjavaju da se to odnosi na fizičke radove na izgradnji gasovoda.

„Kada je aktuelno Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo mandat, nula kilometara gasovoda je bilo izgrađeno, odnosno fizički radovi nisu bili ni započeti“, kažu oni za Danas.

To je bliže pokušao da pojasni generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

„Kada se kaže da počinju radovi, to ne znači da su počeli da kopaju i postavljaju cevi, već počinju da se uređuju određeni pravni odnosi, kako da se nadoknadi šteta domaćinstvima preko čije imovine će preći gasovod. To su poslovi koji traju dugo. Dakle, 12 meseci može da traje čista gradnja, kada je započeto kopanje i postavljanje cevi, a da bi se to sve pravno i na druge načine uredilo, treba više vremena“, pojašnjava Vuletić.

Šta Srbiji donosi novi gasni interkonektor?

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će potencijalno obezbediti do dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, navedeno je ranije iz Vlade Srbije.

Prema navodima sa portala EU u Srbiji, gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji.

Pre izgradnje ovog interkonektora, Srbija je gas mogla da dobije samo sa dve strane – preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

Gasni interkonektor, koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, povećaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, omogućavajući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema gasne mreže, posebno iz Azerbejdžana.

Ono što ovaj interkonektor dodatno Srbiji donosi jeste sigurnije i stabilnije snabdevanje iz LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj, koji može da prima gas iz celog sveta.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu