Povežite se sa nama

Politika region

Toma Fila: „Glasaću protiv ustavnih promena na referendum“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) i advokat Toma Fila izjavio je da predložene ustavne promene u oblasti pravosuđa predstavljaju napredak, ali nedovoljan, i najavio da će na predstojećem referendumu glasati protiv njih.

Fila je za agenciju Beta rekao da je on pred Odborom za ustavna pitanja Skupštine Srbije, čiji je član, više puta govorio protiv tih promena i istakao da najveći problem vidi u tome da sudije bira Visoki savet sudstva.

Naglasio je da će se u tom savetu naći četiri istaknuta pravnika koje će birati alternativno skupštinsko telo, ali da nigde nije naglašeno da li su to advokati ili ne.

„To telo koje zamenjuje Skupštinu ima i javnog tužioca, a nema advokata. Umesto advokata, stavili su Ombudsmana (Zaštitnika građana). A novim zakonom, na koji nije prihvaćen amandman SPS-a, da Ombudsman mora da ima Pravni fakultet, po mom mišljenju i pravosudni ispit, on može da bude bilo ko. Zamislite da je neki veterinar postao Ombudsman i onda on odlučuje ko je istaknuti pravnik“, rekao je Fila.

Kako je kazao, Skupština bi trebalo da bira sudije, koje prvi put stupaju na dužnost, nakon čega bi Visoki savet sudstva, sastavljen samo od sudija, brinuo dalje o njihovom statusu, napretku, nazadovanju.

Fila je ocenio i da trentuno predložene promene ostavljaju prostor za pojavljivanje nepotizma.

„Kad god im date da sami biraju, oni onda biraju svoje“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to su samo neki od argumenata, zbog kojih će glasati protiv ustavnih promena, a argumente opozicije, koja prema njegovim rečima ima problem sa procedurom i aktuelnim sazivom parlamenta, ocenio je kao „gluposti“.

Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa biće održan u nedelju, 16. januara.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar dolaze na Kosovo radi narednih koraka u dijalogu Kosovo-Srbija

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviće na Kosovu od 31. januara do 2. februara, u cilju daljeg napretka u dijalogu Kosovo Srbija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, oni će se sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

„Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. Specijalni predstavnik EU Lajčak će se, takodje, sastati sa predstavnicima civilnog društva i posetiti zajednički prelaz Mutivode“, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenir (Jeff Hovenier) ocenio je da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovo.

„Moj tim i ja jedva čekamo specijalnog predstavnika Eskobara na Kosovu sledeće nedelje. Napredak u dijalogu uz podršku EU ostaje najbolji način da se osigura da kosovski lideri mogu da održe svoja obećanja građanima i da Kosovo bude priznato i da mu se dodeli mesto, koje mu pripada“, napisao je on.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu