Connect with us

Politika

Tanja Miščević: „I demokratija i ekonomija važni za članstvo Srbije u EU“

Photo: Unsplash

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da su stabilne demokratske institucije jedan od kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, koje su ujedno prvi i najvažniji element u tom procesu.Miščević je, na otvaranju prvog Regionalnog „Info dana” Evropskog saveta za inovacije (EIC), na kome su startapovima predstavljene mogućnosti finansiranja i program „Akcelerator”, istakla da je drugi kriterijum ekonomski.

Prema njenim rečima, ovaj kriterijum podrazumeva da zemlja koja želi da postane deo EU treba da dokaže da ima tržište koje je zasnovano na pravilima konkurentnosti i kompetentnosti, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministarka je ukazala na značaj evropskih integracija za prosperitet Srbije, dodavši da Srbija sa Delegacijom EU radi na uspostavljanju dobrog partnerstva.

„Кada smo danas diskutovali o potencijalima koje EIC omogućava istraživačima, inovatorima i manjim kompanijama, u stvari smo pričali o pripremi Srbije da postane punopravni član EU“, rekla je Miščević,

Navela je da će Srbija težiti da uspostavi i srpski inovacioni fond.

Događaj je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa EIC i EISMEA i uz podršku konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva iz Jugoistočne Evrope.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu