Connect with us

Politika

Talibani: U Avganistanu nema ekstremista

Foto: Unsplash

Talibani su rekli da nema dokaza o prisustvu militanata Islamske države ili Al Kaide u Avganistanu, iako je pre nekoliko dana ID preuzela odgovornost za napade.

Nakon što su prošlog meseca u Kabulu svrgnuli prozapadnu Vladu, talibani su pod međunarodnim pritiskom da odustanu od veza sa Al Kaidom, ekstremističkom sunitskom grupom odgovornom za napade na SAD 11. septembra 2001.

Istovremeno, suočavaju se sa nizom napada ogranka ID sa kojim su u sukobu oko ideoloških i ekonomskih pitanja.

„Ne vidimo da bilo ko u Avganistanu ima bilo kakve veze sa Al Kaidom. Iz Avganistana neće doći nikakva pretnja bilo kojoj zemlji, odlučni smo u tome“, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Zaustavićemo kukavičke napade

Što se tiče ID, Mudžahid negira da ta grupa ima značajno prisustvo u Avganistanu, iako priznaje da ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država Horasan (ISIS-K), nevidljivo izvodi neke kukavičke napade.

„ID koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovde. Ali neki ljudi, možda naši Avganistanci, prigrlili su svoj mentalitet i to je fenomen koji ljudi ne podržavaju“, rekao je Mudžahid.

„Snage bezbednosti Islamskog Emirata su spremne i zaustaviće ih“, rekao je on.

ISIS-K se pojavio u istočnom Avganistanu 2014. godine i kasnije se proširio na neke druge delove zemlje, posebno na severu. On je preuzeo odgovornost za napad u Jalalabadu i bombaški napad na aerodrom u Kabulu u avgustu, u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i veliki broj avganistanskih civila.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije je na sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane, kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu