Connect with us

Kultura

Svečano otvorena Prekretnica

Foto: Promo

Sa značajnim fokusom na pre svega mladu publiku, baš na Svetski dan deteta 20. novembra, dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta 1989. godine, celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“, svečano je otvorena međunarodna konferencija Pozorišta za decu i mlade: Prekretnica!

„Svet nije više tako jednostavno crno-belo podeljen, a ni centralno mesto više nije samo jedno, ono se šeta i izmešta prema potrebi. Međutim, ono što ostaje večno su nove generacije dece koje ne poznaju prethodno. Njihov svet je sada i ovde, i ukoliko im ne nudimo vredna i nadahnjujuća iskustva, ne upućujemo ih da budu saosećajni i humani, ne bogatimo im maštu i ne budimo radoznalost, i ne gajimo ih kao nosioce vatre univerzalnih vrednosti, neće nam biti potrebna pretnja od „mislećih“ mašina i veštačke inteligencije, već ćemo se kao ljudska bića pretvoriti u sivu masu kojom neko drugi upravlja i odlučuje za njega. Zato su posebno dragoceni ovi dani kada ćemo se kao zajednica okupiti da, kroz umetnost, prijateljstvo i posvećenost, negujemo individualnost, ističemo misleće ljude i humane vrednosti“, objasnila je predsednica organizacije ASITEŽ Srbija, Diana Kržanić Tepavac.

Narednih nedelju dana, Srbija je prvi put domaćin Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Pod nazivom “PREKRETNICA”, na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu profesionalci, ali i šira publika imaće prilike da isprate 20 pozorišnih predstava za decu i mlade, međunarodnu konferenciju o pravima dece i mladih na kulturu, seriju predavanja i radionica na temu scenskog dizajna i novih tehnologija u pozorištu za mladu publiku, kao i niz razgovora, seminara, izložbi i instalacija o najrazličitijim izazovima i aktuelnim pitanjima izvođačkih umetnosti za decu i mlade, namenjenih kako domaćoj publici, tako i stotinama kolega iz inostranstva.

„Ovakav sustret važniji je nego ikada ranije! U momentima svetskih kriza, nemali broj ljudi postavlja pitanje – čemu? Da li je sada zaista pravo vreme da razgovaramo o pravima dece na kulturu i kreiramo pozorišnu umetnost? Ali ovo što mi ovde radimo, to je čin nade. Ovo postavlja snažne temelje svrsi u svetu bez iste. U momentu kada se mladima čini da im je oduzeto pravo glasa, pružamo im priliku da se njihov glas čuje, zato je izuzetno važno što se vidimo danas“, istakla je predsednica ASITEŽ International, Su Džajls na samom otvaranju Konferencije.

Sa ciljem da se unapredi položaj i vidljivost pozorišta za mladu publiku na agendama lokalnih, regionalnih i međunarodnih donosilaca odluka, da se uvedu i podrže nove generacije profesionalaca i umetnika Asitež Srbija, uz podršku partnera, organizuje međunarodnu Koneferenciju uz 500 gostiju iz celog sveta. Osnova ideja je da se ove nedelje, region Jugoistočne Evrope stavi pod svetske reflektore. Domaća publika, narednih dana imaće priliku da pogleda i najbolje predstave za decu i mlade u tri festivalske kategorije: domaća selekcija, selekcija iz regiona i sveta.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu