Connect with us

Ekonomija

Sunčica Savović: „Ako cene nastave da rastu uvesti kvote za izvoz pšenice i kukuruza“

Foto: Pixabay

Sukob Ukrajine i Rusije se u velikoj meri odrazio na domaće tržište pšenice i kukuruza, trend rasta cena se nastavlja, a dalji razvoj situacije i posledice na svetsko tržište žitarica i hrane su upotpunosti nepredvidivi, kaže za Danas Sunčica Savović, direktorka Udruženja Žita Srbije.

Ona ističe kako ne može da se zna u kojoj meri će cene rasti i da će ukoliko cene nastave da rastu neplaniranom brzinom, država imati način kako da to reguliše.

„Najbolji način, koji neće oštetiti ni proizvođače, ni izvoznike jesu izvozne kvote. Za proizvođače bi apsolutno bilo neodgovarajuće da se uvede zabrana izvoza, imajući u vidu da je za 50 % bila skuplja jesenja setva, to bi trebalo izbeći. Uvođenjem kvota za izvoz pšenice i kukuruza treba regulisati cene na domaćem tržištu i to je ideja o kojoj bi moglo da se razmišlja, ukoliko bi cena pšenice i kukuruza naprasno i nekontrolisano počela da raste na domaćem tržištu“, napominje Savović.

Ona podseća da je Rusija četvrti proizvođač pšenice na svetu, da imaju proizvodnju od 75 miliona tona, a da gotovo četvrtinu izvoze. Ukrajina proizvodi 33 miliona tona, od čega 24 miliona izvozi. Kada se radi o kukuruzu, Ukrajina proizvodi 42 miliona tona, a Rusija 15 miliona tona.

„Do danas su pšenica i kukuruz izlazili preko granica, i preko Crnog mora i kopnenih granica, ali Ukrajina je nezvanično saznajemo objavila zabranu izvoza“, ističe Savović.

Zatvaranje ove dve zemlje, koje u svetskom izvozu pšenice učestvuju sa više od 28 %, a 19 % kada se radi o kukuruzu, nastaviće, smatra Savović, da pravi ozbiljne probleme njihovim kupcima, ali ne i nama – jer mi nismo njihovi kupci.

„Srbija proizvodi dovoljno pšenice i kukuruza za sebe i u tom smislu naše tržište nije ni najmanje ugroženo. Ono što će biti izvezeno zavisiće od konkurentnosti naše cene i od eventualno nekih mera ograničenja uvoza ukoliko ih država donese“, kaže Savović.

Izvoz zavisi od količina zaliha iz prethodne godine, kao i proizvodnje, a Savović kaže da imamo zaliha i pšenice i kukuruza za izvoz.

„Ako drastično ne poraste tražnja zbog dešavanja u Ukrajini mi ćemo u sledeću ekonomsku godinu ući sa rekordnim zalihama“, ističe Sunčica Savović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu