Connect with us

Ekonomija

Stručnjaci o izjavi Tomislava Momirovića da smo „pobedili inflaciju“

Photo: Pexels

„Prethodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju“, prenelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine izjavu svog ministra Tomislava Momirovića, koji je dodao da se to vidi po velikom broju akcija u supermarketima.

Malo koja izjava je ovih mučnih poslednjih nedelja izazvala toliku mešavinu šala i ljutnje kao izjava ministra Momirovića „da smo pobedili inflaciju i da su cene počele da padaju“.

Naime, u aprilu je statistika zabeležila da je indeks potrošačkih cena, kao mera inflacije, u odnosu na april prošle godine iznosila 15,1 %, naspram međugodišnje inflacije od 16,2 % u martu.

Istovremeno cene u aprilu su u odnosu na mart porasle 0,7 %. Ovo znači da je usporen rast cena, ali da one i dalje rastu.

Milorad Filipović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da inflacija jeste pala sa 16,2 na 15,1 % u aprilu, ali to je samo jedan mesec.

„Takođe, to ne znači da cene padaju, već znači da je rast cena usporio. Kada bi cene padale imali bi deflaciju, a mi smo daleko od toga. Realno je očekivati da inflacija nastavi da usporava i da do kraja godine bude jednocifrena. Euforija oko energetike se smirila, nema više onako visokih cena gasa i električne energije. Zavisiće mnogo i od poljoprivredne sezone. Ako bude prosečna inflacija može da padne na sedam, osam odsto. Ako bude lošija, onda voće i povrće ponovo mogu da budu skupi, da se to prelije na druge proizvode i da imamo inflaciju na kraju godinu, možda i dvocifrenu“, ocenjuje Filipović.

Što se tiče izjave ministra, Filipović je istakao da je on političar koji „nije tako dugo u politici pa mora da daje tako euforične izjave“.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), smatra da u takvu izjavu ministra malo ko može da poveruje.

„Od naših ministara možemo da čujemo masu stvari koje su daleko od istine. U ovo bi mogao da poveruje samo neko ko ne misli svojom glavom. Kao da ne živimo u ovoj zemlji i ne znamo šta koliko košta.

Ne da nismo pobedili inflaciju. Dok je u SAD inflacija pala na 4,9 %, u Evropi se prepolovila, kod nas… samo ću reći da je kod nas crni luk poskupeo 250 %“, napominje Savić.

Slobodan Milosavljević, član DS i nekadašnji ministar trgovine ukazuje da „kada se sve pobede zbroje ceh plate građani“.

„Izjava me podseća na 1990-te kada smo svako malo pobeđivali inflaciju, pa doterali do hiperinflacije. Osim toga akcije supermarketa nemaju veze sa opštim nivoom cena. Akcije su ograničenog perioda trajanja, i na primer, pokreću ih proizvođači ako se neki proizvod slabije prodaje, pa značajno spuste cenu da se reše zaliha. To nema nikakve veze sa opštim nivoom cena“, zaključuje naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu